Foto: jvi
N-VA heeft programma van maar liefst 83 bladzijden klaar om verder te besturen

“We willen zeker geen stad maken van Dilbeek”

N-VA Dilbeek lijkt klaar met haar huiswerk voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De kandidatenlijst staat vol en het programma ‘Veilig thuis in een welvarend Dilbeek’ met daarin 175 concrete actiepunten is helemaal af.

N-VA maakt sinds 2013 deel uit van de bestuursmeerderheid in Dilbeek. De partij behaalde vorige verkiezingen in totaal 23,4 % van de stemmen, goed voor acht zitjes in de gemeenteraad. Samen met de kartels CD&V/DNA en SP.A/Groen werd een coalitie gevormd waarvoor N-VA niet alleen burgemeester Willy Segers leverde maar ook de schepenen Diane Van Hove, Stijn Quaghebeur en Anneleen Van den Houte die Frank De Dobbeleer opvolgde.

Volgens burgemeester Segers heeft de intrek van N-VA in het gemeentehuis Dilbeek duidelijk deugd gedaan. “Het gemeentebeleid onderging heel wat veranderingen”, zegt hij. “Broodnodige investeringen in het wegennet, extra werkingsmiddelen voor veiligheidsbeleid en een modernisering van de gemeentelijke diensten. Het zijn maar enkele voorbeelden van het geleverde werk.”

Nog niet klaar

Al stelt Segers er onmiddellijk ook wel bij dat het werk nog lang niet af is. “N-VA werkt intussen verder én wil blijven verder werken”, zegt hij. “Dit willen we doen met een grondig uitgewerkt programma.”

Dat programma telt maar liefst 83 pagina's en bestaat uit 175 concrete actiepunten. Veilig, verantwoord en Vlaams zijn daarbij de drie kapstokken. “Door onze kwetsbare ligging naast Brussel moet er al zeker extra geïnvesteerd worden in politiecapaciteit, gemeenschapswachten en een nieuwe brandweerkazerne mét een extra Nederlandstalige ambulancedienst”, stelt Segers. “N-VA wil verder verantwoord en Vlaams besturen. Onze gemeente staat zwaar onder druk. N-VA heeft zeker niet de ambitie om Dilbeek snel groter te laten worden. Stad worden is niet ons doel.”

Masterplan

Eén van de concrete actiepunten is het uitwerken van een lang verwacht masterplan voor Groot-Bijgaarden. “In dit masterplan bekijken we hoe de omgeving van het gemeenteplein, de Brusselstraat en de Bosstraat er moeten uitzien”, zegt huidig schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebeur. “De omliggende wijken die last hebben van sluipverkeer worden eveneens bekeken. Ook de verloederde stationsomgeving moet deel uitmaken van het plan. Voor het zware vrachtverkeer in het centrum moet een oplossing gezocht worden.”

Om dat programma waar te maken staan 35 kandidaten, 18 mannen en 17 vrouwen, klaar. Twee derde van de kandidaten zijn nieuwelingen. “Al onze huidige raadsleden staan terug op de lijst met mij als kopman. Heel wat nieuwelingen krijgen plaatsen bovenaan de lijst, zo is de helft van de top 10 nieuw”, sluit Segers af.

Het programma en alle kandidaten via ww.wewerkenverder.be

De podcasts van De Standaard