Foto: Photo News

Zwart verkeersweekend: wanneer vertrekt u het best?

Het weekend van 6 tot 8 juli zal volgens mobiliteitsorganisatie VAB erg druk zijn op de snelwegen. Hier vindt u een overzicht van waar de meeste hinder wordt verwacht, aangevuld met enkele tips over wanneer u het best vertrekt.

Vrijdagavond start het bouwverlof in België en in de regio Zuid-Nederland begint de vakantie. Daarenboven wordt er mooi weer voorspeld en spelen de Rode Duivels vanavond hun kwartfinale tegen Brazilië. Daarom verwacht mobiliteitsorganisatie VAB veel verkeer op de Europese wegen dit weekend. De avondspits is op de Vlaamse snelwegen al begonnen.

België

 

‘Vrijdagochtend zien we altijd een rustige ochtendspits en de avondspits begint wel al rond het middaguur’, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Als je toch op de weg moet, hou je de verkeersinformatie van jouw route het best nauwgezet in het oog. Probeer indien mogelijk later te vertrekken.’

Zaterdagochtend verwacht de VAB files richting kust en Ardennen. Ook op de E411 moeten vakantiegangers rekening houden met wegenwerken nabij Namen.

Duitsland

In Duitsland start de vakantie in Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Sleeswijk-Holstein. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, moet daar rekening mee houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden.

Drukke wegen:

A1 Osnabrück – Bremen – Hamburg: hier wordt ook gewerkt in beide richtingen bij Osnabrück

A3 Keulen – Frankfurt – Neurenberg: werken tussen Wüzrburg en Neurenberg tot 23 augustus

A5 Heidelberg – Karlsruhe – Basel: knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein

A7 Flensburg – Hamburg: knelpunt bij Hamburg

A7 Würzburg – Ulm – Füssen: knelpunten tussen Kempten en Füssen

A8 Karlsruhe – Stuttgart – München – Salzburg

A9 Neurenberg – München

A61 Mönchengladbach – Koblenz

A99 ringweg München

Zwart verkeersweekend: wanneer vertrekt u het best?

Frankrijk

Hoewel de zomervakantie hier ook begint en de eerste Fransen zich opmaken om te vertrekken, zijn het vooral de Belgen en de Zuid-Nederlanders die door Frankrijk rijden op weg naar het zuiden of naar Spanje. De echte vakantie-uittocht begint hier pas volgend weekend met de Nationale Feestdag van 14 juli.

Om lange files te vermijden kan u best Parijs omzeilen. Dat maakt de reisroute soms een stuk langer, maar kan wel veel tijd besparen.

Naar Bordeaux is er een alternatief via Arras-Amiens-Rouen-Le Mans, naar Marseille verloopt de route dan via Arras-Reims-Troyes-Dijon. Voor de ‘autoroute du soleil’ is de A20 richting Toulouse een alternatief voor wie in Lyon moet zijn.

Opgelet: dit weekend start de Tour de France, die in de regio rond de Vendée in West-Frankrijk hinder kan veroorzaken op lokale wegen.

Knelpunten:

A7 Lyon – Orange: van 7 tot 17 uur tussen Vienne en Orange

A6 Parijs – Lyon: van 9 tot 12 uur ter hoogte van Villefranche

A9 Montpellier – Perpignan: van 9 tot 16 uur

A10 Parijs-Bordeaux: van 9 tot 15 uur bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht de VAB zaterdag druk verkeer richting zuiden. De grootste knelpunten zijn de grensovergangen met Duitsland. Het grootste knelpunt in Oostenrijk de voorbije jaren is de B179 Fernpassstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. Daarnaast is ook de A10 Salzburg – Villach een knooppunt en dan vooral bij de Katschberg- en de Tauerntunnel.

Drukke grensovergangen:

Vanuit Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179)

Vanuit Duitsland: bij Kufstein (A12)

Richting Italië: Brenner Autobahn (A13)

Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11 Villach – Ljubljana)

Zwitserland

In Zwitserland begint de vakantie in meerdere grote kantons. Vooral zaterdag zal het daardoor zeer druk zijn aan de Gotthardtunnel. Wachttijden zouden hier kunnen oplopen tot drie uur. In de Gotthardtunnel wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

Knelpunten:

A1 Bern – Zürich – Winterthur

A2 Bazel – Luzern – Gotthard – Chiasso

A13 St. Margrethen – Sargans – Bellinzona (bij de San Bernardinotunnel)

Beste vertrektijden

- Naar het buitenland:

Vrijdag: voor 11 uur of na 21 uur

Zaterdag: vanaf 11 uur

Zondag: hele dag filevrij rijden

- Naar de Belgische kust:

Vrijdag: na 21 uur

Zaterdag: tussen 6 en 8 uur of na 14 uur

Niet te missen