Foto: Getty Images/iStockphoto

Unizo: ‘Dienstencheques voor klusjes leiden tot oneerlijke concurrentie’

Unizo verzet zich tegen het voorstel van sectorfederatie Federgon om het systeem van dienstencheques uit te breiden voor werken in woning en tuin. ‘Oneerlijke concurrentie’, oordeelt de zelfstandigenorganisatie.

De bomen snoeien, muren schilderen of een rekje ophangen: wie zelf geen handige Harry is, kan binnenkort misschien een beroep doen op dienstencheques voor klusjes in huis. Althans, dat zou de sectorfederatie Federgon graag zien gebeuren. Op die manier zouden ook meer laaggeschoolde mannen voordeel kunnen halen uit het systeem.

Maar het voorstel van Federgon om het systeem van de dienstencheques uit te breiden naar kleine werken aan de woning en tuinonderhoud werd meteen afgeschoten door Unizo, Bouwunie en Nelectra, de beroepsfederatie van de elektrosector.

‘Zo creëer je alweer extra oneerlijke, want gesubsidieerde, concurrentie voor onze reguliere en zwaarbelaste ondernemers in de betrokken sectoren’, zeggen gedelegeerd bestuurders Danny Van Assche van Unizo, Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie en Viviane Camphyn van Nelectra in een gezamenlijk bericht.

‘Iedereen vindt het maar normaal dat onze bedrijven hoge lasten betalen om onze sociale zekerheid en welvaart te financieren. Maar tegelijk is het bon ton om diezelfde ondernemers te laten beconcurreren door mensen in diverse voordeelformules die niets of nauwelijks afdragen aan de maatschappij.’

‘Eerst werd de wet op het onbelast bijverdienen in de Kamer goedgekeurd en nu zouden ook de dienstenchequebedrijven nog een schepje boven op die oneerlijke concurrentie in de bouwsector en het tuinonderhoud doen? Zo wordt de tak van onze welvaart afgezaagd waarop we allemaal zitten. We eisen een gelijk speelveld en eerlijke concurrentie voor iedereen.’

De podcasts van De Standaard