Demir verwijt oppositie 17 jaar niks te hebben gedaan tegen racisme

In de Kamer kwam het vanmiddag tot een zware woordenwisseling tussen staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) en de oppositie. Aanleiding was de racistische aanval op een jonge vrouw in Anderlues, bij Charleroi.

Twee onbekenden beledigden begin deze week nabij Charleroi een 19-jarige moslimvrouw en trokken haar hoofddoek en bovenkleren uit. Daarna verminkten ze het lichaam van de 19-jarige vrouw.

Staatssecretaris Demir reageerde meteen op twitter. ‘Je blijft van mensen af. Er is geen verantwoording voor dit crapuleus gedrag’, schreef ze nadat de feiten bekend raakten.

In de Kamer vroegen Nawal Ben Hamou (PS), Monica De Coninck (SP.A) en Cathérine Fonck (cdH) hoe het staat met het interfederaal actieplan tegen racisme en discriminatie. De staatssecretaris had zo’n plan aangekondigd na de racistische tweets die verschenen waren op de verkiezing van Angeline Flor Pua tot Miss België, begin dit jaar.

‘Geen tweets, maar daden’, zei Monica De Coninck. ‘Er zijn partijen en politici die niets liever doen dan polariseren.’ Ze ging verder: 'Er zijn in uw partij mensen die bijzonder graag tweeten als het potje overkookt. Want sommige partijen worden daar letterlijk en figuurlijik rijk van. Ik zou zeggen: het is tijd voor verandering.'

Staatssecretaris Demir onderbrak De Coninck en verweet haar dit:  ‘U heeft zeventien jaar de tijd gehad om met een actieplan te komen. Zeventien jaar. Zeventien jaar.' De staatssecretaris bleef het herhalen. Meer dan tien keer.  'Ik zal het doen maar u heeft zeventien jaar de tijd gehad.’ Uiteindelijk moest kamervoorzitter Bracke, partijgenoot van Demir, haar het zwijgen opleggen.

Demir beloofde in haar repliek dat er nog deze regeerperiode een actieplan tegen racisme en discriminatie komt. Ze zei dat ze de zaak wat ruimer wil bekijken. Er zal ook aandacht zijn voor fenomenen als de lage tewerkstellingsgraad van vrouwen van buiten de EU, racisme tegenover autochtonen of het lastigvallen van vrouwen op straat, legde ze nadien uit in de wandelgangen.

Over de feiten in Anderlues zei staatssecretaris Demir dat ze contact heeft opgenomen met Unia, het gelijkekansencentrum. Dat heeft een dossier geopend.

Bron: BELGA
In het nieuws