'Rusland gebruikt Groot-Brittannië als stortplaats voor gif'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft Rusland ervan beschuldigd Groot-Brittannië te gebruiken als 'stortplaats voor gif'. De uitspraak komt er nadat twee personen met het zenuwgif novitsjok werden vergiftigd.

De twee personen die met het zenuwgif novitsjok werden vergiftigd in de Engelse gemeente Amesbury, zouden niet bewust geviseerd zijn. Dat maakte de Britse staatssecretaris voor Veiligheid, Ben Wallace, donderdag bekend. De slachtoffers zijn volgens de politie een 45-jarige man en 44-jarige vrouw uit de regio. De vrouw zakte eerst in elkaar , later moesten de hulpdiensten ook de man naar het ziekenhuis brengen. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid wijst Rusland met de vinger. Hij wijst erop dat de twee mensen met hetzelfde gif kwamen in aanraking kwamen dat ook de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter in maart vergiftigde.

'Het is tijd dat Rusland uitlegt wat er aan de hand is', aldus Javid. 'Het is compleet onaanvaardbaar dat onze inwoners, hetzij opzettelijk, hetzij toevallig, doelwitten zijn. Of dat onze straten, parken, steden stortplaatsen zijn voor gif.' 

Maria Zacharova, de woordvoerster van de Russische minister van Buitenlandse Zaken, drong er bij de politie op aan zich niet te laten leiden door de 'vuile politieke spelletjes'. Ze is ervan overtuigd dat Groot-Brittannië zich nog zal moeten verontschuldigen tegenover Rusland. 

‘Niet rechtstreeks’

Voorlopig denken de Britten 'dat het koppel het slachtoffer werd van de gevolgen van de eerste aanval, of iets anders, maar dat ze niet rechtstreeks geviseerd werden’, aldus Ben Wallace, die ook herhaalde dat Londen meent dat Rusland achter de aanval op de Skripals zat. Hij riep de Russen op informatie over de vergiftiging te geven.

‘De Russische staat zou dit kwaad kunnen corrigeren’, zei Wallace aan BBC Radio 4. ‘Ze zouden ons kunnen zeggen wat er gebeurd is... Zij zijn het die alles kunnen ophelderen zodat de mensen veilig zijn.’

Wassen en schoonmaken

De Britse Volksgezondheidsdienst waarschuwt intussen dat iedereen die een van de vijf sites in Salisbury of Amesbury bezocht heeft voorzorgen moet nemen, zoals kleren wassen en andere voorwerpen die besmet kunnen zijn, schoonmaken.

Novitsjok werd in de voormalige Sovjet-Unie geproduceerd. De aanslag op de Skripals veroorzaakte een diepe internationale crisis. Verschillende landen, ook België, wezen daarop Russische diplomaten uit. Moskou reageerde met gelijkaardige maatregelen. Vader en dochter Skripal verblijven op dit moment op een onbekende locatie.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen