Foto: Photo News

Ook ASTB wil spoorstaking van 48 uur

Na de Onafhankelijke Vakbond Spoorwegpersoneel (OVS) heeft ook de treinbestuurdersbond ASTB een aanzegging voor een 48 urenstaking bij het spoor ingediend.

De twee aanzeggingen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor er mogelijk van 10 juli om 3.00 uur tot 14 juli om 3.00 uur gestaakt wordt en enkel een minimale dienstverlening zal zijn. Beide bonden protesteren tegen voorstellen voor een herwaardering van de treinbestuurders.

Drie kleinere spoorbonden (met behalve OVS en ASTB ook Metisp-Protect) hadden in juni al met stakingen gedreigd, maar die aanzeggingen werden om procedurele redenen geweigerd door HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel.
Alvast twee van hen hebben nu opnieuw aanzeggingen ingediend. OVS liet donderdag weten dat ze kan staken van 10 juli om 03.00 uur tot 12 juli om 03.00 uur. Op dinsdag 3 juli is nog een verzoeningsvergadering gepland.

Het Autonoom Syndicaat van TreinBestuurders (ASTB) meldde vrijdag ook een nieuwe aanzegging te hebben ingediend. De eventuele staking volgt onmiddellijk op die van OVS: van 12 juli om 03.00 uur tot 14 juli om 03.00 uur. Bij de vakbond was niet onmiddellijk iemand bereikbaar voor meer informatie.

Het is nog niet duidelijk of ook Metisp-Protect, die in de eerste, afgewezen aanzegging liefst acht stakingsdagen plande, opnieuw een aanzegging zal indienen.

Andere staking
De 48 urenstaking die ACOD Spoor sinds donderdag om 22.00 uur houdt, heeft niet te maken met de herwaardering van de treinbestuurders. De socialistische spoorbond protesteert tegen het feit dat niet alle spoorpersoneel opgenomen is in de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten.

Bron: BELGA
In het nieuws