Foto: Getty Images

7 atypische avonden die je dag verrijken

De Britse avonturier Alastair Humphreys benadrukte al hoe belangrijk het is om onze dagelijkse sleur te doorbreken. Op ‘microavontuur’ gaan, noemde hij het. Ontwaken in het midden van de jungle is niet voor iedereen weggelegd, dus moeten we het dichter bij huis zoeken. Hoe je na het werk of vlak na school op stap kan gaan, vertellen we je hier.
Dossier aangeboden door Cristal Alken.

#1 Haal de picknickmand boven
Heb je nog kleine kinderen of nood aan een avondje qualitytime met je partner? In plaats van ’s avonds op de sofa te ploffen, ga je beter op zoek naar een oud tafellaken of een dekentje dat tegen een stootje kan. Vul een mand met een Frans brood, wat lekkere kaas, een pakje charcuterie, een flesje wijn en wat frisse biertjes – et voilà, je bent klaar om eropuit te trekken. Geen zin in een lang overleg over waar je best heen gaat? Ga dan gewoon in je tuin zitten. Het belangrijkste is dat er even geen televisie, laptop of smartphone aan te pas komt.

#2 Ga eens tripsticken
Doet het bekende programma ‘In de Gloria’ nog een belletje rinkelen? Daar gingen Hilde en Geert telkens opnieuw als dagtrippers op avontuur. In een welbepaalde aflevering kwam ‘de tripstick’ aan bod, een stok waarmee ze de richting van hun trip bepaalden. Systeem? Een stok zoeken met een punt en deze op de grond laten vallen. Meer specifiek: met een roterende beweging. En daar waar de tripstick naartoe wijst, dat is jouw richting. Kom je een obstakel tegen, dan gooi je gewoon opnieuw. Een heerlijke activiteit voor het hele gezin.

#3 Geocaching, ken je dat?
Word je helemaal vrolijk van prachtige plekjes in de natuur waar niemand anders komt? Dan is geocaching wellicht helemaal jouw ding. Trek je stapschoenen na het werk aan of vul je fietstassen, want je doet mee aan een spel waarbij je aan de hand van GPS-coördinaten op zoek gaat naar een schat (de cache). Wat die schat precies inhoudt, dat is een raadsel. Zo zoek je bijvoorbeeld naar een kistje waar een boekje in zit en waarin je jouw naam kan schrijven als bewijs dat je het gevonden hebt. Het leuke aan geocaching is dat de caches in het gros van de gevallen op prachtige plekken in de natuur verstopt worden. Een soort van Pokémon Go-verhaal, maar dan voor natuurliefhebbers.

#4 Steek een kampvuur aan
Niets is zo fijn dan samen met je partner en/of kinderen aan het kampvuur zitten. En dat zeker op een zwoele zomeravond. Haal die oude dekens maar boven, ga op zoek naar een goedkope vuurschaal of – korf, sprokkel eventueel samen wat hout en het feest kan beginnen. Onderweg van je werk naar huis stop je nog even in de supermarkt voor wat metalen prikkers, marshmallows en wat biertjes. Wedden dat het niet lang duurt voordat je buren nieuwsgierig komen kijken? Ken je hen nog niet, dan is het ook leuk om eens kennis te maken aan een knisperend vuurtje.

#5 Zoek het mooiste terrasje in je buurt
In elke hoek van ons land zijn er verborgen parels als het om terrasjes gaat. Ga daar na je werk iets lekkers eten of drinken en keer met opgeladen batterijen terug naar huis. Geen inspiratie en weet je niet waar te beginnen? Gelukkig hebben we enkele tips klaar. In Sint-Pieters-Woluwe is er bijvoorbeeld Brasserie des Etangs Mellaerts dat je onderdompelt in het leven van de eeuwenoude Brusselse bourgeoisie. In Antwerpen heb je De Lindekens, in Zwijnaarde De Zwarte Fles en in Leuven heb je Terra. Maak een selectie van tien terrasjes die je zeker en vast wilt doen, hang het op de ijskast en dan weet je meteen waarheen.

#6 Ga barbecueën in het groen
Heb je zelf geen tuin of ben je het beu om je vlees telkens met hetzelfde uitzicht om te draaien? Neem dan een compacte barbecue mee naar een andere plek. Stop onderweg voor wat lekkers en je avontuur is begonnen. Let wel, barbecueën mag je niet overal. In heel wat steden zoals Gent, Antwerpen, Leuven of Kortrijk zijn er speciaal voorziene plekken om te barbecueën en zijn er zelfs barbecuestellen aanwezig. Is een park niet avontuurlijk genoeg voor jou? Weet dan dat je ’s zomers tijdens bepaalde periodes ook op het strand aan onze Belgische kust mag barbecueën. Alleen slecht nieuws voor wie in Brussel woont, want die zal de stad moeten uitrijden om een plekje te vinden.

#7 Slaap onder de sterrenhemel
Ons laatste voorstel om op microavontuur te gaan, zal voor sommigen eerder als een macroavontuur klinken: slaap onder de sterrenhemel. En jawel, dat kan gewoon in je eigen tuin. Een tent heb je niet nodig, want wetenschappelijk onderzoek toont aan dat slapen in openlucht veel gezonder is. Je voelt je niet alleen stukken beter uitgeslapen, maar je hebt ook minder slaap nodig. Je kunt op een luchtbed op de grond liggen, maar ook een hangmat of op een oude matras onder het terras zijn ideale manieren om een frisse neus te halen. Een topactiviteit om met je kinderen te doen, heerlijk romantisch als koppel en een wondermiddel voor wie met slaapproblemen kampt.
 

Gouden tip: vergeet niet om overal waar je naartoe trekt, een volle rugzak, fietstas of koffer mee te nemen.
Essentials: een lekker fris pintje zoals Cristal. Ontdek er hier alles over.

In het nieuws
Niet te missen