Foto: rr

Kaliningrad: de stad vernoemd naar een rokkenjager

De Rode Duivels spelen vanavond hun laatste groepswedstrijd op het WK in Kaliningrad. Maar naar welke man is deze stad vernoemd?

Stalingrad (Volgograd) en Leningrad (Sint-Petersburg) zijn vernoemd naar de befaamde Sovjetleiders Stalin en Lenin. Maar ook Kaliningrad, de stad in Rusland waar de Rode Duivels vanavond spelen tegen Engeland, draagt de naam van een voormalig staatshoofd.

Michail Kalinin leidde de voormalige Sovjet-Unie van 1919 tot aan zijn dood in 1946, maar in de realiteit oefende hij geen macht uit. Hij was een van de weinige hooggeplaatste politici die Stalins politieke zuiveringen overleefde.

Boerenzoon en rokkenjager

Kameraad Kalinin, of ‘Opa Kalinin’, werd geboren in een kleine boerenfamilie nabij het hedendaagse Moskou. Hij vond werk in een fabriek, waarna hij zich aansloot bij een Bolsjewistische arbeiderspartij.

Al snel groeide hij uit tot een invloedrijk figuur binnen de Sovjet-Unie. Volgens bepaalde historici stond de man ook bekend als rokkenjager.

Königsberg

De voormalige Duitse stad Königsberg, die in handen viel van de Sovjet-Unie, werd enkele maanden na Kalinins dood in 1946 omgedoopt tot Kaliningrad.

De stad, een exclave tussen Polen en Litouwen, is de meest westelijk gelegen gaststad voor het WK in Rusland, op slechts 50 km van de grens met Europa.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen