Foto: RR

Oudste verkiezingskandidaat van het land is niet meer: “René (95) was echt een man met een missie”

René De Waegeneer, de oudste nog actieve politicus van Groen, is op 95-jarige leeftijd overleden. Dit jaar ambieerde hij nog een steunplaats op de verkiezingslijst van 14 oktober. Hij zou op plaats 37 staan.

“Ondanks zijn gevorderde leeftijd is het onverwacht overlijden van René een verlies voor onze partij,” zegt Groen-voorzitter Lander Wantens. “Tegelijk is het een verlies van een goede vriend. René was de voorbije jaren en zelfs de voorbije weken nog actief betrokken bij onze partijwerking. Hij woonde elke activiteit bij en drukte onlangs nog de wens uit om op een steunplaats te staan voor de gemeenteverkiezingen. Hij moedigde onze jonge ploeg aan en gaf ons vaak goeie raad. Het was een man met een missie en iemand die krachtig zijn mening of kritiek kon verwoorden. We zullen hem missen.”

René De Waegeneer was al jaren betrokken bij de werking van het Aalsters Vredeshuis. “In 2002 kreeg hij de Vredesprijs omwille van zijn niet-aflatende inspanningen voor een geweldloze samenleving,” zegt Vredeshuismedewerker Johan Heirman. “Ik leerde René kennen in de jaren tachtig, toen hij vanuit diverse verenigingen en actiecomités het verzet aanzwengelde tegen atoomwapens. Hij kon zijn standpunten verdedigen op een felle en geëngageerde wijze, maar tegelijk toonde hij een grote luisterbereidheid. De werking van het Vredeshuis lag hem na aan het hart. Hij was in januari van dit jaar nog aanwezig op de uitreiking van de recentste vredesprijs. We nemen met verslagenheid kennis van zijn heengaan.”

Protest tegen Vietnam en raketten

René werd in Aalst geboren op 7 mei 1923 en nam als kind al deel aan de IJzerbedevaart. Vanaf de jaren 60 nam hij deel aan protestmarsen tegen de oorlog in Vietnam en later tegen de aanwezigheid van raketten in ons land. Hij was medeoprichter van de Aalsterse afdeling van Amnesty International. Politiek was hij eerst actief bij de communistische partij en later bij Agalev. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 stelde hij zich kandidaat voor Groen.

De afscheidsplechtigheid van René De Waegeneer heeft plaats op zaterdag 30 juni om 13 uur in het crematorium Westlede in Lochristi.

De podcasts van De Standaard