Foto: AP

Starbucks vergoedt geslachtsoperatie van a tot z

Starbucks gaat zijn pakket met gezondheidsvoordelen voor transgender werknemers uitbreiden. Daardoor zal de koffieketen voortaan ook tussenkomen bij operaties in het kader van een geslachtsverandering die voorheen werden beschouwd als plastische chirurgie.

Amerikaanse Starbucks-werknemers konden sinds 2012 al rekenen op hun zorgverzekering voor het coveren van geslachtsoperaties, maar nu zal die ook tussenkomen bij borstvergrotingen of -verwijderingen, haartransplantaties, vervrouwelijken van het gezicht en andere operaties in het kader van een geslachtsverandering, zo kondigde het bedrijf maandag aan.

‘We hebben deze beslissing genomen uit het verlangen om een volledig zorgpakket aan te bieden aan onze werknemers, voortvloeiend uit belangrijke gesprekken met transgenders die hebben aangetoond dat zulke operaties hen pas echt toelaten om helemaal zichzelf te zijn’, aldus vicepresident Ron Crawford.

Voor de exacte invulling van de zorgverzekering werkte de internationale koffieketen nauw samen met de World Professional Association for Transgender Health (WPATH).

‘Veel van de zogenaamde cosmetische ingrepen zijn niet optioneel voor transgenders, maar essentieel in hun zoektocht naar wie ze echt zijn’, verklaart Jamison Green van WPATH. ‘Een behandeling met electrolyse (ingezet voor ontharingen, red.) kan een levensreddende procedure zijn voor een transvrouw.’

De podcasts van De Standaard