Foto: Brecht Van Maele

'Parallellen tussen The handmaid’s tale en migratiepolitiek Trump'

In haar boek ‘The handmaid’s tale’ verliezen vrouwen het recht om bij hun kinderen en hun gezin te zijn. ‘Helaas geloofwaardig’, zegt Margaret Atwood, verwijzend naar de migratiepolitiek van Donald Trump.

‘Daarom heb ik niets in The handmaid’s tale geschreven dat nog nergens gebeurd was.’ Atwood ziet helaas een gelijkenis tussen haar verhaal, geschreven in 1985, en de realiteit vandaag: kinderen worden gescheiden van hun ouders die de Verenigde Staten illegaal binnenkomen. De voorbije twee maanden zijn zo’n 2.000 kinderen opgesloten in detentiecentra.

 

 

Het boek werd onlangs succesvol verfilmd tot een serie. In The handmaid’s tale wordt een vrouw gescheiden van haar man en kind, om als dienstmaagd te ‘werken’. Ze moet kinderen baren voor haar bazin. Het fascistische en religieuze regime in het fictieve Gilead neemt haar baan, haar geld, haar gezin en haar lijf af. Van vrouwenrechten blijft niets over.

Atwood haalde haar inspiratie onder meer bij de puriteinen en het Lebensborn-programma van de nazi’s.

De parallel tussen The handmaid’s tale en Trump werd al eerder gemaakt, onder meer vanwege de standpunten over abortus en feminisme van de Amerikaanse president. Nu gezinnen uit elkaar gerukt worden door de immigratiepolitiek van Trump, komt de gelijkenis opnieuw boven.