Foto: EPA-EFE

Plan voor volkstelling Italiaanse Roma veroorzaakt ophef

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini (Lega), wil optreden tegen de Roma-minderheid in zijn land. Hij wil dat naar eigen zeggen ‘doen door wat vroeger een telling genoemd werd’. Dat de Roma niet allemaal gedeporteerd kunnen worden, vindt hij ‘jammer’.

De extreemrechtse vicepremier heeft zijn aanhang beloofd te zullen optreden tegen de Roma-minderheid in Italië. Op een plaatselijke tv-zender zei Salvini een link te zien tussen Roma en ‘stelen en illegaliteit’. Hij bereidt naar eigen zeggen een dossier voor ‘om te zien wie, hoe en met hoeveel ze zijn’. ‘We zullen een register aanleggen.’

Roma die illegaal in Italië verblijven, belooft Salvini te zullen deporteren. Daarmee zou hij een deel van het verkiezingsprogramma van de Lega verwezenlijken - de Lega kondigde onder meer aan 500.000 migranten het land uit te zetten. Maar ‘de Italiaanse Roma zullen helaas thuis mogen blijven’, besloot Salvini.

‘Shockvoorstel’

De uitspraken veroorzaakten snel ophef. De centrumlinkse krant La Repubblica maakte gewag van een ‘shockvoorstel’. Een vereniging die de rechten van Roma in Italië verdedigt, maakte een vergelijking met de rassenwetten van de fascistische dictator Benito Mussolini. Voormalig premier Paolo Gentiloni vroeg zich openlijk af of de volgende stap misschien zal zijn om iedereen een geweer te geven. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat deportatie op basis van etnische criteria helemaal niet kan in Europa.

In eerste instantie verdedigde Salvini zijn uitspraken. ‘Ik denk niet alleen aan de diefstallen (gepleegd door Roma, red.), maar ook aan die arme kinderen die in kampen leren over stelen en illegaliteit’, schreef hij op Facebook. Maar toen verklaarde ook Salvini’s collega-vicepremier Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, dat Salvini’s plannen ongrondwettelijk zijn.

Rechtzetting

Dat noopte Salvini tot een rechtzetting. Intussen heeft hij verduidelijkt dat er geen Roma-register komt en dat er geen vingerafdrukken afgenomen worden. Er zou alleen ‘een onderzoek’ komen in de Roma-kampen om de duizenden kinderen te beschermen die niet naar school kunnen. Daar was Di Maio tevreden mee.

De vele uitspraken van Salvini en andere Lega-leden tegen vluchtelingen en andere minderheden hielpen de extreemrechtse partij veel stemmen te winnen bij de laatste parlementsverkiezingen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende zondag voert de Lega die retoriek weer op. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst zondag in Seregno, nabij Milaan, zei kandidaat-burgemeester Ilaria Cerqua bijvoorbeeld dat wie voor haar stemt, stemt voor ‘geen asielzoekers, geen Roma-kampen, geen moskeeën’.

Bron: BELGA, BBC, REUTERS
In het nieuws