Foto: Koen Bauters

Tom Odell: Nog lang geen Elton

Tom Odells tweede album ‘Wrong crowd’, uit 2016, brak geen potten. Dat had te maken met een gebrek aan topsongs die de concurrentie aankonden met zijn wereldhit ‘Another love’. Ook op Werchter Boutique bleek dat Odell wél talent in overvloed heeft, maar over te weinig beklijvende songs beschikt die dat talent eer aandoen.

De geest van Elton John huisde in de ballad ‘Grow old with me’: een opgewekt pianootje vormde de beloftevolle inleiding van een vulkaanuitbarsting van een song. Het probleem was alleen dat Odell wel meer van dat soort songs in zijn mouw had zitten, waardoor het verrassingseffect al gauw verdween. ‘I can’t pretend’ was in hetzelfde bedje ziek: een zacht o-o-o-koortje gevolgd door stevige drums, (nogal braaf) jankende gitaren en de typische vocale uithalen (‘oooooaaaaah’) van Odell. Het klonk allemaal piekfijn, maar het resultaat was een wall-of-sound. ‘Another love’ bewaarde het evenwicht veel beter: die song liet nog enige ruimte voor subtiliteit.

Geen kwaad woord over Odells ruige gospelstrot, zijn puike pianospel, en zijn charmante entertainerscool. Drie keer check. Hij sprong bovenop zijn vleugel om van daaruit het publiek en zijn band op te zwepen. Maar een showbeest kun je hem niet noemen, en we hadden het gevoel dat Werchter Boutique daar op dit moment van de dag wel nood aan had.

In het nieuws