Foto: Photo News

Het is niet al diamant wat blinkt in 'Ocean's 8'

In Ocean’s 8 maakt een vrouwelijke dievenbende onder leiding van Sandra Bullock jacht op peperdure juwelen. Het focuspunt is een halsketting van Cartier ter waarde van 150 miljoen dollar. En daar zit een verhaal achter.

Actrice Anne Hathaway is de gelukkige die in Ocean's 8 mag pronken met een opvallende ketting van Cartier. Al is dat exemplaar natuurlijk geen 150 miljoen dollar waard, zoals in de film wordt vermeld. Het gaat immers om een replica waarbij diamanten werden vervangen door zirkonen.

Het Parijse atelier van Cartier had acht weken nodig om het juweel te maken, naar het voorbeeld van een bijzonder stuk van het huis: een ketting die in 1931 werd ontworpen door Jaques Cartier voor de Indiase koning, Maharaja van Nawanagar. De vorm van de ketting is identiek, al is het exemplaar voor Hathaway wat kleiner dan het origineel, dat tenslotte was ontworpen voor een man.

In de film klinkt het dat de ketting al vijftig jaar in een kluis werd bewaard alvorens hij rond de hals van Hathaways personage belandde, maar in realiteit is het juweel al decennialang vermist, nadat de Maharaja werd verbannen. Cartier heeft wel foto’s en schetsen bewaard voor het archief.

Panter

Het originele juweel had geen naam, maar de replica werd vernoemd naar Jeanne Toussaint. De Française met Belgische roots maakte in 1918 kennis met Louis Cartier en mocht al snel de accessoireafdeling van het huis leiden. Zij introduceerde onder meer de fameuze panter, nog steeds het symbool van het Franse juwelenhuis. Daar vonden ze het een gepast eerbetoon om de ketting naar haar te vernoemen.

De Toussaint-ketting is overigens de enige replica die voor de film werd gemaakt. De andere juwelen voor de actrices en cameo’s van onder andere Anna Wintour komen recht uit de kluis van Cartier. Regisseur Gary Ross kreeg ook de toestemming om enkele dagen in hun winkel in New York te filmen.

Bron: Vogue

De podcasts van De Standaard