‘Bisschop heeft correct gehandeld in zaak misbruik’

De Gentse bisschop Luc Van Looy heeft correct gehandeld in de zaak van priester Omer V. Dat zegt het bisdom van Gent na de vraag van een slachtofferorganisatie aan het Vaticaan om een onderzoek naar hem te openen. De organisatie vraagt zich af of de Gentse bisschop wel genoeg gedaan heeft tegen het misbruik door een priester.

Ending Clergy Abuse (ECA) is een recent gevormd platform dat actiegroepen uit vijftien landen verenigt die actie voeren tegen seksueel misbruik in de kerk. In Genève brengt ECA donderdag twaalf internationale slachtoffers samen, op een gezamenlijke persconferentie. Ze willen de kerk van binnenuit hervormen.

Het zijn niet hun aanranders die de slachtoffers aanklagen. ‘Wel de bisschoppen die de daders jarenlang een hand boven het hoofd hielden’, zegt ECA.

Zaïre

Eén van de twaalf getuigen werd slachtoffer van de Vlaamse priester Omer V. De Belg werkte in de jaren tachtig in het toenmalige Zaïre als missionaris, waar hij verschillende jongens misbruikte. Daarom werd hij in 1987 terug naar België gestuurd, waar hij eind jaren negentig opnieuw een meisje misbruikte. Hij werd daarna op rust gesteld.

‘Maar toch kon Omer V. de daaropvolgende jaren nog naar Rwanda reizen, waar hij een vzw had om weeskinderen op te vangen’, zegt de Amerikaanse Ann Barrett, van ‘Bishop Accountability.’

‘Vanaf 2004 stond Luc Van Looy als bisschop aan het hoofd van het bisdom Gent. Hij verhinderde niet dat Omer V. naar Rwanda reisde. Pas na een reeks krantenartikels in 2014 kwam er reactie.’

Laïcisering

Toen Van Looy in 2004 aantrad, had Omer V. geen pastorale bevoegdheden meer. Maar ondanks een verbod trok Omer V. toch naar Rwanda. ‘De bisschop heeft hem herhaaldelijk restricties opgelegd. Wanneer ons gemeld werd dat hij die naast zich neerlegde, werd het dossier overgemaakt aan het parket en aan Rome’, zegt het bisdom.

Van Looy vroeg tot tweemaal toe de laïcisering aan van de hoogbejaarde priester. Daarop ging de paus tot vandaag niet in. Van Looy speelde volgens het bisdom alle informatie door aan het Vaticaan toen bleek dat Omer V. opnieuw naar Rwanda was getrokken. Het parket werd op de hoogte gebracht en de Congregatie voor de Geloofsleer werd ingelicht.

In 2014 getuigde bisschop Van Looy in De Standaard dat hij de pedofiele priester niet in het gareel kreeg. ‘Hij is ongehoorzaam. Wat kan ik meer doen?’

Bron: Belga, Eigen berichtgeving

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen