• Lyceum Waha

'Hij stelde twee vragen: "Ben je moslim?" en "Doe je mee aan de ramadan?"'

Darifa, de poetsvrouw die door Benjamin Herman in een school gegijzeld werd, getuigde aan RTBF over de gebeurtenissen. 'Ik zei hem dat hij niet op de juiste plaats was.' Minister Jan Jambon (N-VA) heeft lof voor haar.

De poetsvrouw van de school Léonie de Waha vertelt aan RTBF over het moment waarop ze oog in oog stond met Benjamin Herman, de man die gisteren in Luik drie mensen doodschoot. 'Hij had twee wapens in zijn handen.' Dat waren de wapens van de twee politieagentes die hij even voordien doodgeschoten had. 

Herman stelde haar twee vragen. 'Ben je moslim? En doe je mee aan de ramadan?' Darifa, zo heet de vrouw, zei twee keer ja, waarop de schutter haar geruststelde. 'Maak je geen zorgen, ik doe je niets.' Vervolgens praatte Darifa op de dader in. Ze maakte hem duidelijk dat hij niets te zoeken had, in de school. Volgens Darifa maakte Herman duidelijk dat hij mensen schrik wilde aanjagen en zich wou laten opmerken via de politie.

 

 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) sprak de vrouw samen met de koning en premier Charles Michel dinsdag in het ziekenhuis, waar ze in shock opgenomen was. Benjamin Herman gijzelde Darifa nadat hij al drie slachtoffers had gemaakt. Toen hij de school weer uit liep, werd hij doodgeschoten door de politie, terwijl hij ‘Allahu Akbar’ riep. De vrouw bleef ongedeerd.

‘Ik was onder de indruk van het gesprek dat ze met de terrorist heeft gevoerd. Ze is zeer moedig geweest en ze heeft misschien meer slachtoffers in de school kunnen voorkomen’, zei Jambon woensdag op Bel-RTL.

Bron: belga, eigen berichtgeving

De podcasts van De Standaard