Foto: Revived Games / ACID

Ophef om game over schoolschutters

Ouders van kinderen die omkwamen bij schietpartijen op Amerikaanse scholen, zijn niet te spreken over een nieuw computerspel waarin je je schietend door schoolgangen begeeft.

Vanaf 6 juni zullen gamers Active shooter kunnen aanschaffen via het gameplatform Steam. Het gaat om een first person shooter waarbij je met een vuurwapen een spoor van vernieling kunt trekken door een schoolgebouw. Maar je kunt ook in de huid van een politieagent kruipen om zo’n schutter uit te schakelen.

‘Het is je doel om te beschermen, of om te jagen en te vernietigen’, luidt de omschrijving van het spel. ‘Wees de goede of de slechte, aan jou de keuze.’

‘Walgelijk’

De game valt erg slecht bij ouders die hun kind verloren bij een schietpartij op school. ‘Het is walgelijk dat Valve Corp. (het moederbedrijf boven Steam, red.) munt probeert te slaan uit de verheerlijking van de tragedies die onze scholen treffen’, zegt Ryan Petty aan de krant Miami Herald. Zijn veertienjarige dochter was een van de zeventien dodelijke slachtoffers toen een negentienjarige man in februari het vuur opende op een school in Florida.

‘Het laatste wat we willen is een simulatie van schietpartijen op school’, treedt Andrew Pollack hem in de krant bij. ‘Spelontwikkelaars moeten zich bewust zijn van hun invloed. Dit gaat echt over de schreef.’

‘Ruimere speelervaring’

In een blogpost verduidelijkt uitgever Acid dat het spel geweld helemaal niet wil aanmoedigen. Oorspronkelijk zou het doel geweest zijn om alleen de politieagent te kunnen spelen, maar ‘met extra rollen krijg je een ruimere speelervaring’. Door ‘zo’n grote hoeveelheid kritiek en haat’ overweegt de uitgever de rol van schutter te schrappen.

Verschillende Amerikaanse media probeerden Valve Corp. te contacteren voor commentaar, maar het bedrijf ging daar vooralsnog niet op in.

Bron: Newsweek, Fox news, BBC, Variety
In het nieuws
Niet te missen