Foto: Alken-Maes

De vier onmisbare ingrediënten van een lekkere pils

Wie bij zomerse temperaturen weleens naar een biertje met hoppig karakter snakt, kent het ‘pintje’ wellicht als een van zijn favorieten. Maar ken jij als grote fan ook de hoofdingrediënten van deze biersoort met Tsjechische roots?
Dossier aangeboden door Cristal Alken.

Als voorbeeld nemen we een Belgische pils die het sterkst aanleunt bij de traditionele pils: het ‘Cristalleke’. De  hoprijke smaak die eigen is aan de Tjechische oerpils bleef hier netjes bewaard, want het recept dat al meegaat sinds 1928, bleef onaangeroerd. Gelukkig maar, want de Limburgse biertrots scoort altijd hoog in blindproeverijen. Puur, verfrissend en dat tikkeltje anders door zijn hoppigheid en krachtige afdronk. Maar aan welke ingrediënten heeft een pils zoals deze zijn unieke karakter te danken?

1. Water
Zonder water zou er geen pils  zijn, want het is naar verhouding het belangrijkste ingrediënt van bier. De brouwerij gebruikt altijd het zachtste bronwater om een pure en karaktervolle pils te creëren. 

2. Mout
De brouwers selecteren de fijnste gerst- en tarwekorrels die ze in hun mouterij verwerken tot mout. Waarom gerst en tarwe? Gerst bevat veel zetmeel dat gedurende het brouwproces omgezet wordt in suiker. Het is daarnaast goed te filteren, heeft een intense smaak en bevat enzymen die je niet of amper terugvindt in andere granen. Tarwe gebruiken we voor witbier en vormt samen met gerst een prachtige combinatie. Het uiteindelijke mout vormt de basis van de pils en is verantwoordelijk voor een mooie, goudgele kleur.

3. Hop
Bij het maïschen wordt het zetmeel uit mout omgezet tot vergistbare suikers en tijdens het klaren worden de vaste bestanddelen gefilterd. Na deze twee processen wordt de hop toegevoegd. En in een pils die vasthoudt aan zijn roots, zit niet zomaar eender welke: de Saaz-hop is namelijk afkomstig uit Tsjechië. Die is van de hoogste kwaliteit en geef je pils een extra verfijnde, lichtjes bittere toets. Trouwens, wist je dat Cristal meer hop dan andere pilsen bevat? Die extra is verantwoordelijk voor zijn typerende smaak.

4. Gist
De volgende stappen in het brouwproces zijn het koken en koelen. Dan wordt de ‘pils-in-wording’ aangevuld met gist. Heel bijzonder is dat Cristal in 1928 het allereerste pilsje van lage gisting was in België. Een echte pionier, dus. De brouwers volgen ook vandaag het traditionele brouw- en vergistingsproces om na het filteren en bottelen de authentieke kwaliteit af te leveren.
 

Had jij alle ingrediënten juist geraden en ben je klaar om nóg meer Cristal te ontdekken?
Alles wat je moet weten over je favoriete Limburgse pils, vind je hier.

In het nieuws
Niet te missen