Foto: fvv

We betalen steeds meer voor een huurwoning

Huren wordt steeds duurder, en vooral de prijs van de goedkopere woningen gaat omhoog. Dat staat in het jaarverslag van de huurdersbond. Volgens de bond duwt ook de stijgende energiefactuur de woonkost sterk omhoog.

De inflatie steeg de voorbije vijf jaar met 5.49 procent, maar het huurprijzen stegen 10,21 procent. Daarmee stijgt de gemiddelde huurprijs voor het eerst boven de 600 euro.

‘Een algemeen gemiddelde vertelt niet alles’, schrijft de huurdersbond. Zij besluiten dat huren jaar na jaar een grotere hap uit het gezinsbudget neemt, maar vooral bij woningen met lagere huurprijzen is de vraag groter dan het aanbod. De hogere huurprijzen gaan beperkter de hoogte in, omdat er de laatste jaren veel nieuwbouwappartementen op de huurmarkt zijn gekomen en de vraag dus is afgenomen.

De huurdersbond wil dat de overheid ingrijpt, omdat de marktwerking verstoord is. De organisatie vraagt meer sociale huur en huurtoelages op de private markt.

Regionale prijsverschillen

Huren blijft het duurst in Vlaams-Brabant, waar een gemiddelde huurwoning 647 euro kost. West-Vlaanderen is het goedkoopst, daar vind je al een huurwoning voor 567 euro per maand.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden