Foto: © lev dolgachov/belgaimage

Onstilbare honger naar avocado’s legt Chileense dorpen droog

Om aan de sterk stijgende vraag naar avocado’s te kunnen blijven voldoen, leggen Chileense boeren illegale plantages aan. Daardoor wordt de watertoevoer naar dorpen afgesneden.

‘Mensen worden ziek van de droogte. Wij moeten hier kiezen tussen onszelf wassen of water gebruiken om te koken.’ Veronica Vilches van de organisatie ‘Rural potable water’ neemt geen blad voor de mond wanneer The Guardian haar vraagt hoe de vork in de steel zit in de Chileense provincie Petorca. De regio is vooral bekend om haar uitgestrekte avocadoplantages waarmee grote winkelketens worden bediend, zoals Aldi en Lidl.

Enkele jaren geleden explodeerde de vraag naar het ‘superfood’, waardoor de plantages in de regio nauwelijks nog aan de vraag konden voldoen. Sindsdien duiken her en der illegale plantages op. Omdat voor 1 kilo avocado ongeveer tweeduizend liter water nodig is (tien keer zoveel water als voor een kilo tomaten), kiezen de telers meestal voor een lap grond langs een waterloop, die ze grotendeels droogleggen. Na enkele jaren illegale avocadoteelt zijn verschillende rivieren volledig opgedroogd.

De naburige dorpen kreunen onder het chronisch tekort aan water. Trucks brengen extra liters water aan om het natuurlijke tekort te compenseren, maar ze zijn vaak onhygiënisch, wat leidt tot ziektes door besmet water. ‘Hier zijn meer avocado’s dan mensen. Alleen drogen de avocado’s niet uit.’

Het volledige verhaal leest u op de website van The Guardian.

Bron: The Guardian

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen