Burgemeester Bonte verontwaardigd over verhuizing van VTM Nieuws

De Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) begrijpt niet dat De Persgroep de redactie van VTM Nieuws in het najaar van 2019 verhuist van Vilvoorde naar het centrum van Antwerpen. Hij is verontwaardigd. Bart De Wever is enthousiast.

De kogel is door de kerk, VTM Nieuws verhuist in 2019 samen met de kranten en sites van De Persgroep naar het nieuwe News City in het centrum van Antwerpen. Die verhuizing hing al twee maanden in de lucht, maar is nu definitief.

In 2019 zullen alle nieuwsredacties van De Persgroep onder de noemer News City naar Antwerpen verhuizen. Het gaat om de redacties van onder meer Het Laatste Nieuws, HLN.be, De Morgen, Humo, Dag Allemaal en VTM Nieuws. De VTM Nieuws-redactie en -studio verhuizen dus ook van Vilvoorde naar Antwerpen. De entertainment-poot van de commerciële zender blijft wel in Vilvoorde.

‘Het is een logische stap dat we ook de VTM Nieuws-studio verhuizen naar Antwerpen, zodat álle nieuwsredacties zich op één locatie huisvesten’, zegt de directeur Nieuws, Kris Hoflack. ‘Zo zijn alle redacties, ieder met haar eigenheid, direct verbonden met elkaar. We bekijken wel om een set te voorzien in Vilvoorde voor dringende interventies, maar de reguliere nieuwsuitzendingen gebeuren vanaf het najaar van 2019 vanuit onze studio in Antwerpen.’ Op die eengemaakte redactie zouden in totaal een 400-tal mensen werken. Dat zijn niet alleen journalisten, ook eindredacteurs, monteurs, lay-outers en producers.

Herstructurering

Achter de verhuizing schuilt ook een forse herstructurering. Er komt een verregaande integratie van alle redacties, die intensief met elkaar zullen samenwerken. Eerder was er al kritiek op de  nieuwe, eerder complexe managementstructuur die die superredactie moet aansturen. Hoewel er geen ontslagronde aangekondigd is, vreesden de vakbonden twee maanden geleden al dat het met minder mensen zal moeten. Wie alle mensen optelt die nu op de genoemde redacties werken, komt aan een pak meer dan de 400 waarover de directie het heeft, klonk het in maart.

Personeel ongerust

Het personeel bij De Persgroep Publishing en Medialaan maakt zich ongerust over de geplande verhuizing. 'Er zijn veel mensen die zich vragen stellen hoe zij in Antwerpen geraken en vooral of ze er op tijd geraken", luidt het donderdagmiddag bij de vakbonden. Kevin Lefever van ACLVB verwijst naar de nieuwste traagheidsindex. Daaruit bleek onder meer dat de meest ­filegevoelige plaatsen zich almaar vaker rond Antwerpen situeren.

De bonden hopen ook op compensaties voor personeelsleden 'die hun heel leven hebben opgebouwd' in de buurt van Vilvoorde.

'Antwerpen is de minst bereikbare plaats van België'

De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A), is boos. Hij is verontwaardigd omdat gemaakte afspraken over verder overleg over de verhuizing niet nagekomen werden door De Persgroep. 'Ik voel me gepakt in snelheid', zegt hij.

Bonte begrijpt de verhuizing vanuit operationeel oogpunt totaal niet. 'Vilvoorde biedt niet alleen onderdak aan tal van andere mediapartners. Het heeft met het oog op mediaverslaggeving een veel betere ligging dan Antwerpen, dat momenteel toch de minst bereikbare plaats in Vlaanderen is. Dit is geen rationele beslissing op het vlak van mediastrategie en efficiënte organisatie, en ik vraag mij af wat de werkelijke drijfveer is. Het is een miskenning van de aard van het medialandschap en ik vrees dan ook dat men eenmaal verhuisd zeer snel zal inzien dat het een foute beslissing was.'

'Antwerpen maakt nu ook letterlijk het nieuws'

Bart De Wever (N-VA) , burgemeester van Antwerpen, is dan weer enthousiast. 'Na de stevige poot van Mediahuis (met Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad) op Linkeroever zet News City onze stad op de kaart als mediahoofdstad van Vlaanderen. Vanaf nu wordt het nieuws ook letterlijk in Antwerpen gemaakt.'