Foto: AFP

Kritiek op besloten bezoek Zuckerberg aan EU-Parlement

De topman van Facebook, Mark Zuckerberg, komt dan toch persoonlijk naar Brussel om uitleg te geven over het privacybeleid van Facebook. Maar wel achter gesloten deuren, tot woede van onder meer Verhofstadt.

Diverse fracties van het EU-parlement accepteren niet dat Zuckerberg wegkomt met een ontvangst achter gesloten deuren door alleen de fractieleiders. In het Amerikaanse Congres moest hij voor het oog van de camera’s verschijnen. De Europese burgers hebben recht op minstens zoveel transparantie als de Amerikanen, is de kritiek. Onder meer liberaal fractievoorzitter Guy Verhofstadt is verontwaardigd en eist een plenaire stemming om te bereiken dat Zuckerberg publiek voor de EP-commissie Openbare vrijheden verschijnt. Daar zitten de specialisten die alles van privacywetgeving weten.

Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, wilde al langer dat Zuckerberg persoonlijk aan de Europese parlementsleden uitleg zou komen geven over het grote privacyschandaal. In een tweet laat Tajani nu weten dat Zuckerberg zijn uitnodiging heeft aanvaard.

Cambridge Analytica

De sociaalnetwerksite Facebook was onder vuur komen liggen voor de manier waarop er met de persoonlijke gegevens van de leden wordt omgegaan. De data van miljoenen gebruikers wereldwijd werden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica, dat de informatie onder meer gebruikte om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Facebook-oprichter Zuckerberg had eerder voorgesteld om een van zijn topbestuurders naar Europa te sturen, maar dat ging niet ver genoeg voor Tajani. Volgens de cijfers van Facebook zijn de gegevens van 87 miljoen mensen gebruikt door Cambridge Analytica, onder wie 2,7 miljoen EU-burgers.

Vertrouwen herstellen

Tajani laat nu weten dat Zuckerberg snel naar Brussel zal komen, al is niet duidelijk wanneer. ‘Hopelijk volgende week nog’, schrijft de parlementsvoorzitter, die toejuicht dat Zuckerberg instemde om te verschijnen voor de vertegenwoordigers van 500 miljoen Europeanen. ‘Het is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen’, schrijft hij in een persbericht.

Senaat

Zuckerberg kwam in de Amerikaanse senaat (deel van het Congres) zwaar onder vuur te liggen, maar doorstond het kruisverhoor moeiteloos. Hij gaf fouten toe, maar wees voortdurend op zijn goede intenties om mensen ‘dichter bij elkaar te brengen’. Hij miste ook geen enkele kans om te verwijzen naar het bescheiden begin van de netwerksite, amper veertien jaar geleden.

Bij de aanvang van de hoorzitting slaagde hij erin om ernstig en deemoedig over te komen, gaandeweg dook zijn betweterig toontje vaker op.

Persoonlijkheidstestjes

Het Britse consultingbedrijf Cambridge Analytica heeft intussen de deuren gesloten. Het had een reeks persoonlijkheidstestjes ontwikkeld om data van gebruikers uit het sociaal netwerk te halen. Die verkocht het aan bedrijven en politieke partijen, die daardoor gerichte advertenties op Facebook konden plaatsen. Zo zou onder meer in de aanloop naar het referendum over de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 gerichte propaganda zijn verstuurd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden