Foto: Photo News

Bacquelaine: ‘Dit is een politieke betoging’

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is niet te spreken over de betoging van woensdag tegen zijn beleid. ‘De standpunten van de vakbonden leunen niet aan bij onze realiteit.’ Ook minister van Werk Kris Peeters (CD&V) verdedigt de hervormingen en wil ook met overleg tot oplossingen komen.

De vakbonden betogen woensdag in Brussel tegen het pensioenbeleid van de regering. Ze vrezen dat de hervormingsplannen van de regering zullen uitdraaien op een soort ‘lotto’, waarbij werknemers uiteindelijk langer moeten werken voor minder pensioen. Ook de hogere pensioenleeftijd, de onderhandelingen over zware beroepen en over het pensioen met punten liggen moeilijk. ‘We eisen een coherente visie en duidelijkheid van de regering’, zei ACV-topvrouw Marie-Hélène Ska woensdag in De Ochtend op Radio 1.

Volgens de werkgevers zijn de hervormingen nodig om de pensioenen ook voor de toekomstige generaties betaalbaar te houden. ‘De vakbonden vertellen de mensen wat ze willen horen, niet wat ze moeten weten’, reageerde gedelegeerd bestuurder van VBO Pieter Timmermans.

Peeters: ‘Debat voortzetten’

Minister Peeters was het daarmee eens: ‘Ik begrijp dat de mensen zich zorgen maken, maar de hervormingen zijn nodig om het pensioen ook in de toekomst verder duurzaam te houden.’ De CD&V-vicepremier benadrukte dat het overleg met de sociale partners in het Comité A en de Nationale Arbeidsraad ‘alle kansen krijgt’ en dat er een ‘nieuw sociaal contract moet komen tussen de overheid, de werkgevers en de werknemers’.

Peeters riep op tot kalmte: ‘Als we dit objectief bekijken zonder boutades en oneliners, kunnen we dit debat in de komende weken voortzetten en tot oplossingen komen’.

Bacquelaine: ‘Hervormingen zijn wel sociaal’

Minister Bacquelaine reageerde kwaad op de vakbondsbetoging. Hij vindt die ‘puur politiek’, zei hij op de RTBF-radio. ‘Je kan niet ontkennen dat dit een ideologische en politieke betoging is. De vakbonden leunen misschien dicht aan bij de PS en bij PVDA. Ze verdedigen dus standpunten die niet aanleunen bij de realiteit hoe wij die zien’, aldus Bacquelaine die de hervormingen absoluut ‘sociaal’ noemt.

Bron: BELGA