Foto: AP

Seattle: taks op grote bedrijven om daklozen te helpen

Het stadsbestuur van Seattle gaat een heffing van 275 dollar per werknemer opleggen aan grote bedrijven om daklozen beter te kunnen helpen. Vooral Amazon wordt getroffen.

Elk bedrijf dat meer dan 20 miljoen dollar omzet per jaar draait, moet vanaf volgend jaar de Amerikaanse stad Seattle voor elke fulltime-medewerker 275 dollar per jaar betalen. Dat moet jaarlijks 48 miljoen dollar opbrengen, en die zal worden gebruikt om onderdak en diensten voor daklozen te betalen. De maatregel treft onder meer internetwinkel Amazon en koffieketen Starbucks, die allebei Seattle als thuisbasis hebben.

Snelle economische groei

Seattle maakt een snelle economische groei door, maar de keerzijde is dat de huren zo snel stijgen dat ze voor veel mensen niet meer op te brengen zijn. Er komen steeds meer dak- en thuislozen in de stad. Volgens de lokale krant Seattle Times staat de stad prominent in de top 10 van Amerikaanse steden met de grootste populatie daklozen.

Het voorstel werd gisteren unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad van Seattle, waar de stemming werd bijgewoond door een groot publiek, dat spandoeken ontvouwde met teksten als ‘Wonen is een mensenrecht’ en ‘Mensen boven winsten’. De raadsleden die het voorstel hadden ingediend willen dat oplossen met een extra belasting. Oorspronkelijk wilden ze de bedrijven eigenlijk aanslaan voor 500 dollar per werknemer, maar de burgemeester dreigde daar haar veto over uit te spreken.

Geen nieuwe jobs?

De grootste bedrijven van de stad, waaronder Amazon, Starbucks en Expedia, hebben zich maandenlang verzet tegen de nieuwe belasting. Die zou bedrijven afschrikken en dus jobs kosten. Amazon heeft in afwachting van de stemming zelfs de bouw van een nieuw kantoor stilgelegd.

Volgens de grote bedrijven besteedt Seattle de 68 miljoen dollar die nu elk jaar worden uitgegeven aan hulp voor daklozen onvoldoende efficiënt. Het is overigens niet de eerste keer dat de stad een jobtaks invoert. Dat gebeurde eerder al eens in 2006, maar die taks werd na het uitbreken van de financiële crisis in 2009 ingetrokken.

Elders in de VS heeft alleen Denver zo’n jobtaks. Chicago had er lange tijd ook één, maar ook die is inmiddels ingetrokken.

De podcasts van De Standaard