Vriend dader mesaanval Parijs opgepakt voor verhoor

Een vriend van de man die zaterdagavond in het centrum van Parijs een persoon doodde en verscheidene andere mensen neerstak, is zondag voor verhoor opgepakt. Er werd ook een huiszoeking uitgevoerd bij hem. Dat is vernomen bij de gerechtelijke diensten.

De opgepakte man is een leeftijdgenoot van de dader. Hij werd gearresteerd tijdens een huiszoeking in Straatsburg, de Oost-Franse stad waar de 20-jarige dader Khamzat A. was opgegroeid. Er werd daarnaast nog een tweede man meegenomen door de agenten, maar die was niet geboeid. Ook de ouders van de dader werden eerder al opgepakt voor verhoor. Een tiental zwaarbewapende agenten heeft zondag een huiszoeking uitgevoerd bij de vriend 'die het dichtst stond bij de verdachte.De dader zou volgens Franse media rond 21 uur met de metro naar de uitgaansbuurt in de omgeving van de opera zijn getrokken. Al bij de uitgang van het station haalde hij zijn mes boven, en begon hij mensen aan te vallen. Daarbij kwam een 29-jarige man om, en vier anderen raakten gewond. Zij zijn niet meer in levensgevaar. Volgens getuigen riep de dader ‘Allah akbar’. De politie zou eerst nog geprobeerd hebben om hem uit te schakelen met een stroomstootwapen. Toen dat niet lukte, werd de man neergeschoten, waarbij hij om het leven kwam.

Geen strafblad

Volgens de krant Le Figaro had de man geen strafblad, maar was hij wel bekend bij de politie. Hij zou een 'fiche S' hebben. Dat is een lijst van zo'n 10.000 personen, waaronder mensen die gevolgd worden van radicalisering of banden met terreurorganisaties, maar ook hooligans en leden van extreem-linkse of -rechtse groeperingen.

De verdachte is in 1997 geboren in Tsjetsjenië. Zijn naam zou al langer bij de politie bekend zijn. Dat melden Franse media op basis van gerechtelijke bronnen. De jongeman zou net als een deel van zijn familie al langer in Frankrijk wonen, en ook de Franse nationaliteit hebben. Beelden zijn nog niet vrijgegeven, maar getuigen zeggen dat hij een baard en lang haar had, en hij was gekleed in een zwart joggingspak.Dat het om een terrorisme gaat is nog niet officieel bevestigd, maar lijkt zo goed als zeker. IS heeft de daad alvast opgeëist. Volgens het officieuze persagentschap van de terreurgroep is de man die de aanval uitvoerde 'een soldaat van Islamitische Staat'. Bewijzen dat er een directe band was tussen de dader en IS zijn er voorlopig echter niet.

Dreigingsniveau

Voorlopig wordt de noodtoestand in Frankrijk niet opnieuw ingevoerd. Ook in ons land is er geen sprake van een verhoging van het dreigingsniveau, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondag in een gesprek met VTM Nieuws.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden