Foto: Shutterstock

Restaurant opent op Mount Everest

Een groep chef-koks heeft plannen om een pop-uprestaurant te openen op de Mount Everest. Niet op de top, wel in het base camp op 5,364 meter hoogte. Met het initiatief willen de koks een wereldrecord breken.

De Indiase chef-kok Sanjay Thakur en zijn team organiseren op het einde van de maand een achtdaagse culinaire trektocht voor tien mensen. Samen zullen ze vanuit het Nepalese Lukla naar het basiskamp van de hoogste berg ter wereld trekken. Onderweg zullen de chefs af en toe een tentje opzetten en koken voor de gasten met ingrediënten die ze onderweg tegenkomen.

Omgaan met de impact van het hoogteverschil wordt volgens Thakur een grote uitdaging. ‘De smaakperceptie zal afnemen. We zullen dus een menu met buitengewone gerechten maken, waarbij kruiden de overhand nemen’, zei hij in een interview. Het meeste voedsel zal sous-vide worden gekookt. Daarbij wordt eten vacuüm getrokken en in een waterbad geplaatst.

Met het project, dat de naam Triyagyoni meekreeg, willen de chefs het Guinness World Record breken in de categorie ‘hoogste pop-uprestaurant ter wereld’. De initiatiefnemers willen bovendien ook duurzaamheidskwesties onder de aandacht brengen. Op de berg zal geen spoor van het restaurant achterblijven. ‘Als je een restaurant op de hoogste berg ter wereld kunt openen zonder de omgeving om je heen te verpesten, dan kan Jan Modaal zeker papiertjes in de vuilnisbak gooien op straat.’

De podcasts van De Standaard