Foto: Photo News

PVDA-voorzitter start de revolutie aan zijn eigen keukentafel

Met Youtube-filmpjes aan zijn eigen keukentafel wil PVDA-voorzitter Peter Mertens zijn partij bij de jeugd promoten. Al is er nog wat werk aan de winkel.

De ‘Keukenrevolutie’ had de naam kunnen zijn van een nieuw kookprogramma, maar schijn bedriegt. Het is de nieuwste poging van PVDA-voorzitter Peter Mertens om via sociale media de weg naar het jonge publiek te vinden. ‘Jawel, ik zit op Youtube. Eindelijk’, zo geeft Mertens zelf aan in de trailer, gevolgd door een filmpje van kleinere groenten die zich tegen de grote, boze watermeloen keren.

‘Het is een beetje nieuw voor mij, het is een ontdekkingsreis’, begint Mertens zijn eerste filmpje. En er lijkt ook nog wat werk aan de winkel. In de helft van het elf minuten durend filmpje legt Mertens de ingewikkelde problematiek van de langdurig zieken en re-integratietrajecten uit. Een moedige poging, maar met alleen een aantal foto’s van krantenartikels en betrokken ministers lijkt hij de boodschap niet meteen te kunnen overbrengen naar een groot publiek.

Mainstream rechts

Mertens wil naar eigen zeggen met de filmpjes wegen op het maatschappelijk debat onder de jongeren. ‘De voorbije jaren hebben we gezien hoe het debat naar rechts is opgeschoven. Wij willen opnieuw ruimte geven aan uitgesproken linkse stemmen en ideeën’, zo klinkt het. Mertens probeert straks een rol van betekenis te spelen bij de lokale verkiezingen in Antwerpen.