Foto: istock/getty

‘Waarschuwing: uw koffie bevat mogelijk kankerverwekkende stoffen’

Ruim 90 koffiebedrijven, waaronder Starbucks, moeten van een rechter in Californië verplicht een etiket op hun koffiebekers plaatsen dat waarschuwt voor een kankerverwekkende stof.

Een eerdere uitspraak van een rechter in Los Angeles werd daarmee bevestigd: op elke koffie die verkocht wordt in de Amerikaanse staat, moet een waarschuwing staan. Bij het brandproces van koffie zouden chemische stoffen zoals acrylamide vrijkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens rechter Elihu Berle hebben Starbucks en de andere koffiebranderijen niet kunnen aantonen dat de voordelen van koffiedrinken opwegen tegen de risico’s.

Weg van lijst

De uitspraak is opmerkelijk. Twee jaar geleden haalde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek koffie van de lijst met kankerverwekkende stoffen.

In Amerika zijn bedrijven verplicht de consument een waarschuwing te geven als een product een chemische stof bevat die kanker kan veroorzaken. De Council for Education and Research on Toxics (CERT), een non-profitorganisatie, spande daarom een rechtszaak aan tegen Starbucks en 90 andere koffiebedrijven zoals Peet’s Coffee en Dunkin’ Donuts.

Bewijslast bij koffiebedrijven

Over de vraag of de acrylamide in koffie werkelijk het risico op kanker verhoogt, verschillen de meningen. Maar de bewijslast lag in de rechtszaak bij de koffiebedrijven. En die slaagden er, volgens de rechter in Los Angeles, niet in aan te tonen dat de stoffen onschadelijk zijn. Ook zou de aanklager bewijs hebben dat koffie schadelijk is voor de gezondheid.

De koffiebedrijven benadrukken dat acrylamide in zodanig kleine hoeveelheden in koffie zit dat het niet kankerverwekkend is. Bovendien is de chemische stof belangrijk voor de smaak.

De podcasts van De Standaard