• Els Cosyns.
Liberale bestuursleden en gemeenteraadslid beraden zich over politieke toekomst

Open VLD is verdeeld in twee kampen over aansluiting bij Lijst van de Burgemeester

Er is heel wat aan de gang binnen Open VLD Denderleeuw. Volgens minister De Croo (Open VLD) sluit Open VLD zich aan bij de Lijst van de Burgemeester, maar gemeenteraadslid Guy Van Dalem ontkent dat. “Open VLD doet niet mee, enkel en alleen de kandidate van Open VLD.”

Het samengaan tussen de Lijst van de Burgemeester/Burger (LvB) en Open VLD werd vrijdag officieel aangekondigd. Eerder al hadden enkele ex-Open VLD'ers zoals Jochen Baert en voormalig Open VLD-voorzitter Arnold Eeman zich al aangesloten bij het LvB-project. Daar kwam vrijdag Open VLD-bestuurslid en assistente van Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten Els Cosyns bij. Cosyns krijgt de tweede plaats op de LvB-lijst. “Ik ben al twintig jaar actief achter de schermen van Open VLD nationaal. Binnen VLD zag ik alleen maar stilstand, maar ik heb het beste voor met Denderleeuw en kies ervoor om positief vooruit te kijken naar de toekomst. Ik denk dat Jo Fonck en ik een goede tandem vormen”, zegt ze.

Minister Alexander De Croo sprak openlijk zijn steun uit voor het samengaan met LvB. “Als liberale partij steunen we dit positieve project. Open VLD sluit zich dus aan bij LvB en zal niet onder een aparte naam opkomen in Denderleeuw”, zegt hij.

“Wij doen niet mee”

Een visie waar lang niet iedereen van de lokale Open VLD-afdeling blijkt achter te staan. Een tiental bestuursleden en gemeenteraadslid Guy Van Dalem lieten zich eerder al misnoegd uit over een eventuele samenwerking. Ze werden naar eigen zeggen voor een voldongen feit gesteld door Open VLD nationaal en blijven bij dat standpunt. “We steunen helemaal niet de Lijst van de Burgemeester, noch de door Open VLD-nationaal opgedrongen kandidate. Open VLD Denderleeuw doet dus niet mee aan de LvB, enkel en alleen de kandidate van Open VLD nationaal doet dat wel”, zegt raadslid Van Dalem.

“De interne partijdemocratie werd hier dan ook duidelijk met de voeten getreden. Dergelijke opgelegde beslissing vanuit een nationaal partijhoofdkwartier voorspelt weinig goeds voor de gemeentelijke democratie of enige rechtgeaarde politieke partij of burgerbeweging in Denderleeuw. Het democratisch gehalte van de komende verkiezingen riskeert hierdoor een flinke knauw te krijgen.”

Ze zullen zich beraden over welk politiek initiatief, los van nationale partijinstanties, ze nog zullen nemen voor de verkiezingen in oktober.

Plus zet deur open

Plus, de partij die bij de vorige verkiezing nog een kartel vormde met Open VLD maar nu apart naar de kiezer trekt, zet alvast de deur open. “Door het verbod van het nationale Open VLD-bestuur om in Denderleeuw nog met een lokale lijst op te komen, is Plus plots het enige liberale alternatief voor Denderleeuw”, zegt Christa Wauters, voorzitter van Plus. “We reiken een hand aan de politiek daklozen van de lokale Open VLD.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen