Foto: REUTERS

Cosby en Polanski uit Oscar Academy gezet

De Amerikaanse tv-ster Bill Cosby en de filmregisseur Roman Polanski worden dan uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences gezet, de organisatie die ieder jaar de Oscars uitreikt. De roep om hun ontslag klinkt al langer. Bill Cosby blijft ondertussen wel de steun van zijn vrouw krijgen.

De beslissing om Cosby en Polanski uit te sluiten werd dinsdagavond genomen door de raad van gouverneurs (Board of Governors) van de Academy. Volgens de raadsleden hebben de twee de gedragscode geschonden, zo blijkt uit een mededeling die donderdag pas werd verspreid.Zowel Cosby als Polanski worden achtervolgd door beschuldigingen van seksueel misbruik. Bill Cosby werd eind vorige maand schuldig bevonden aan de seksuele aanranding van Andrea Constand in 2004. Hij riskeert een celstraf van dertig jaar. Nog meer dan vijftig andere vrouwen hebben ook al beschuldigingen tegen Cosby uitgesproken.Polanski werd in 1977 aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje in de VS. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte naar Europa nog voor een vonnis kon worden uitgesproken. Sindsdien woonde en leefde hij in Frankrijk, Zwitserland en Polen en weigert hij naar de VS terug te keren. Toch zag de Oscar Academy veertig jaar lang geen probleem in het lidmaatschap van de Pools-Franse regisseur. Polanski won in 2003 ook een Oscar, als de regisseur van de film The Pianist.In oktober had de raad van gouverneurs Hollywood-producent Harvey Weinstein al uitgesloten, eveneens na een reeks klachten van ongepast seksueel gedrag. Toen al gingen er stemmen op om ook Cosby en Polanski uit te sluiten. Een uitsluiting uit de Academy was tot voor kort een erg uitzonderlijk sanctie. Vóór Weinstein werd die maatregel maar één keer genomen. In 2004 werd acteur Carmine Caridi (The Godfather II en III) de deur gewezen omdat hij zogenaamde 'screeners' op het internet had verspreid, kopieën van een film die circuleren onder producers, distributeurs, recensenten en juryleden van filmprijzen nog voor de film officieel is uitgebracht.Echtgenote

De vrouw van Bill Cosby heeft zich via een bericht op Facebook ondertussen uitgesproken tegen de ‘lynchpartij’ van haar man. Camille Cosby beschuldigt de media ervan hem te hebben gedemoniseerd en ze zegt dat de openbare aanklager een ‘parodie’ heeft gemaakt van het gerecht. ‘Dit is geen echte rechtvaardigheid, dit is rechtspraak door de menigte’, klinkt het in haar bericht op Facebook.

Volgens Camille Cosby had haar man geen kans op een eerlijk proces. De media waren verantwoordelijk voor een aanhoudende stroom van demoniserende berichten die haar man aan het kruis nagelden. De berichten waren gebaseerd op beweringen van de aanklagers die door de media zonder bewijs werden overgenomen, zegt Camille.

‘Dit is een drama dat verholpen moet worden. Niet alleen voor Bill Cosby, maar ook voor het hele land’, aldus Camille Cosby (74), die sinds 1964 met hem getrouwd is.

Verder verwijt ze de openbare aanklager Kevin Steele de zaak te hebben gebruikt om in de schijnwerpers te staan. Ook insinueert Camille meineed. Ze zegt dat de getuigenis van de hoofdgetuige niet gebaseerd was op bewijzen en vol met tegenstrijdige beweringen stond.

De uitspraak over Bill Cosby’s schuld vorige week werd gevierd door tientallen vrouwen die ook beweerden door hem seksueel aangerand te zijn. Ook de #MeToo-beweging loofde de uitspraak. Zij zien dit als een eerste overwinning tegen mannen met macht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden