Foto: Photo News

Cosby mag woning niet meer verlaten na veroordeling

De Amerikaanse komiek en acteur Bill Cosby wordt voorlopig onder huisarrest geplaatst tot zijn straf wordt uitgesproken. Dat heeft rechter Steve O'Neill vrijdag beslist. Cosby werd donderdag schuldig bevonden aan seksueel misbruik.

De tachtigjarige Cosby moet voortaan in zijn huis in Cheltenham, in de staat Pennsylvania, blijven met een gps-tracker. Hij mag zijn woning enkel nog verlaten voor medische behandelingen of consultaties bij zijn advocaat, met voorafgaande toestemming van zijn reclasseringsambtenaar.Cosby stond gedurende bijna drie weken terecht voor het drogeren en seksueel misbruik van Andrea Constand in haar woning in januari 2004. Zelf houdt hij vol dat de vrouw, die donderdag in de rechtszaal aanwezig was, had ingestemd met de seks. Donderdag bevond een twaalfkoppige jury in bij de rechtbank in Norristown (Pennsylvania) hem op de tweede dag van beraadslaging echter schuldig aan alle drie aanklachten van seksueel misbruik.De komiek riskeert 30 jaar cel, en een boete van 25.000 dollar voor elke aanklacht. De datum waarop zijn straf wordt uitgesproken is nog niet vastgelegd, maar dat moet binnen de 75 dagen gebeuren. De advocaat van Cosby, Tom Mesereau, heeft alvast aangegeven dat de komiek in beroep zal gaan

Eredoctoraten

Na de veroordeling besloten vrijdag de Temple University in Philadelphia, de Johns Hopkins University in Baltimore, Notre Dame in Indiana en Carnegie Mellon University in Pittsburgh een voor een de eredoctoraten van Bill Cosby in te trekken.

Al die universiteiten bekroonden Cosby decennia terug, toen hij nog een van de meest geliefkoosde komieken van de Verenigde Staten was.

Nog voor zijn veroordeling een feit was, hadden al een vijftiental Amerikaanse onderwijsinstellingen hun oorkondes en bekroningen voor Cosby ingetrokken.

Publiek debat

In de Verenigde Staten is daarnaast een publiek debat losgebarsten over de aandacht die Cosby nog steeds krijgt in het Nationaal Museum voor Afro-Amerikaanse Geschiedenis en Cultuur. Het museum maakte vrijdag bekend dat het ondanks de veroordeling twee objecten over de komiek zal blijven tentoonstellen: een stripboek en een plaat met de opnames van een comedyshow uit 1964.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden