Foto: AFP

Bill Cosby schuldig aan seksueel misbruik

De Amerikaanse komiek Bill Cosby is donderdagavond schuldig bevonden aan de aanranding van een vrouw. De feiten dateren van veertien jaar geleden.

Cosby werd schuldig bevonden in de zaak van een voormalige universiteitsmedewerkster die zei dat de televisiester haar in 2004 had gedrogeerd en seksueel misbruikt. Er waren drie aanklachten. Voor elk van die drie klachten riskeert Cosby een maximumstraf van tien jaar en een boete van 25.000 Amerikaanse dollar. Het Amerikaanse dagblad The New York Times meldt evenwel dat Cosby die straffen gelijktijdig kan uitzitten.

Het is de eerste keer dat een jury tot de conclusie komt dat Cosby zich daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Meer dan veertig vrouwen hebben hem er de jongste jaren van beschuldigd hen te hebben verkracht. De meeste van die feiten speelden zich zo lang geleden af dat ze zijn verjaard.

Enkele van die slachtoffers plannen nu echter Cosby burgerrechtelijk te vervolgen wegens laster. Ze denken eraan een schadevergoeding van hem te eisen omdat hij hen had afgeschilderd als leugenaars.

Eerder proces mislukt

Cosby was 'zichtbaar aangedaan' toen de jury het unanieme besluit bekendmaakte, meldt persbureau Reuters. De komiek heeft altijd volgehouden dat elk seksueel contact met wederzijdse toestemming plaatsvond.

De veroordeling van Cosby komt er nadat een eerdere poging hem te veroordelen vorig jaar was mislukt. Tijdens dat eerdere proces slaagde de jury er niet in tot een besluit te komen, waarop de rechter het geding nietig verklaarde. De aanklager besloot daarop een nieuw proces te beginnen.

'Dit is niet alleen een overwinning voor alle vrouwen die naar voren zijn getreden in deze zaak, maar voor alle vrouwen én mannen die ooit het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld', reageert Lily Bernard, een van de vrouwen die Cosby beschuldigde van misbruik. 'Het voelt alsof mijn vertrouwen in de mensheid eindelijk is hersteld.'

'Gerechtigheid geschied'

Cosby's advocaat Tom Mesereau zei buiten het gerechtsgebouw dat de 'strijd nog niet ten einde is'. Cosby, die zelf niets aan verslaggevers zei, zal in beroep gaan tegen zijn schuldigbevinding, aldus zijn raadsman.

Procureur Kevin Steele zei op een persconferentie dat 'gerechtigheid is geschied'. 'Cosby is al te lang ontsnapt aan een schuldigverklaring voor seksueel misbruik. Geld, macht of uw statuut verhinderen ons niet een strafrechtelijk onderzoek te openen en vervolging in te stellen', zei de magistraat.

Het is nog niet bekend wanneer de rechter de definitieve strafmaat zal meedelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden