Foto: REUTERS

Vrouw die 'incel' bedacht gechoqueerd: ‘Kwade mannen hebben mijn woord gekaapt’

De vrouw die het woord ‘incel’ bedacht, zegt aan The Guardian geschokt te zijn door de vrouwonvriendelijke betekenis die het woord gekregen heeft.

Een ‘incel’ is een ‘involuntary celibate’, een onvrijwillige celibatair. Alana bedacht het woord meer dan twee decennia geleden. Ze had een solidaire community voor ogen waar mannen én vrouwen die geen seksuele partner vonden, bij elkaar steun zouden kunnen vinden. Maar in een gesprek met de Britse krant The Guardian zegt ze dat ‘kwade mannen’ haar woord ‘gekaapt’ hebben en er een ‘wapen van angst’ van gemaakt hebben.

De hele wereld leerde Alana’s woord kennen toen bekendraakte dat Alek Minassian, de dader van de aanslag in Canada, deel uitmaakte van een misogyne ‘incel’-subcultuur. In de stad Toronto reed hij maandag met zijn auto tien voetgangers dood, voornamelijk vrouwen. Iets voordien had hij nog een Facebook-post geschreven waarin hij het over ‘de incelrebellie’ had.

Vrouw die 'incel' bedacht gechoqueerd: ‘Kwade mannen hebben mijn woord gekaapt’

‘Dit voelt echt niet prettig’, zegt Alana. ‘Ik voel me als de wetenschapper die kernsplijting uitzocht en dan ontdekt dat die vondst als massavernietigingswapen gebruikt wordt.’ Even voelde ze zich schuldig voor ‘het monster’ in Toronto, ‘maar ik ben daar niet verantwoordelijk voor’.

Verder in het gesprek met The Guardian doet de vrouw, die haar familienaam liever niet gepubliceerd ziet, onder meer de geschiedenis van haar beweging uit de doeken. Ze zegt ook dat ‘de hoeveelheid haat en het uitsluiten van vrouwen’ niet overeenstemmen met haar oorspronkelijke ideeën.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden