Foto: mye
Jesse De Meulenaere (22) en Robbe Demey (22) van ParticipAalter komen op voor Groen

Van politiek via Youtube, naar de echte gemeenteraad? Geëngageerde jongeren komen voor Groen

Voor hun lijst voor 14 oktober schudden de Aalterse Groenen twee jonge konijnen uit hun hoed. Jesse De Meulenaere en Robbe Demey, beiden 22, komen op voor de oppositiepartij. De twee zijn bekend van ParticipAalter, waarbij ze onder andere inwoners wilden laten binnenkijken in de gemeenteraad via een livestream.

Enkele weken geleden kondigden Groen Aalter en Groen Knesselare-Ursel aan dat de huidige gemeenteraadsleden opnieuw kandidaat zullen zijn voor de verkiezingen in 2018. Naast de ‘anciens’ komen nu dus ook twee jonge Aalterse gasten op de lijst te staan: Jesse De Meulenaere en Robbe Demey. “Ze zijn de eerste twee namen die voor vernieuwing en verjonging zorgen op onze lijst”, zegt fractieleider Mieke Schauvliege. Jesse De Meulenaere is 22 en student journalistiek. In zijn vrije tijd is hij fotograaf, dj én vrijwilliger bij Jeugdcentrum Kadans.

Livestream

Ook Robbe Demey is 22. Hij studeert Digital Arts and Entertainment en is vrijwilliger bij Jeugdcentrum Kadans, Jeugd Rode Kruis Aalter, Schaak Kring Rapid Aalter en CodeFever, een vereniging die Vlaamse kinderen leert computers programmeren. Met ParticipAalter maakte het jonge duo voor het eerst kennis met de Aalterse politiek. Ze vroegen meer transparantie van het bestuur door de geluidsopnames van de gemeenteraden live te streamen. Ook achteraf zijn de geluidsopnames te beluisten via Youtube.

Transparantie

“Samen willen we werk maken van verregaande transparantie”, legt Robbe uit. “We willen er naar streven dat de inwoners van Aalter goed op de hoogte zijn van wat gebeurt op het politieke toneel. De inwoners moeten ook gehoord worden bij belangrijke beslissingen en moeten die beslissingen mee kunnen beïnvloeden. Eens om de zes jaar gaan stemmen en dan alles uit handen geven, is niet meer van deze tijd”, aldus Robbe. “We zijn kandidaat op de Groen-lijst omdat we een duurzamer beleid willen in Aalter en Knesselare. We zijn er van overtuigd dat dit enkel kan door samen te werken over de partijgrenzen. Zonder achterkamerpolitiek en met een duidelijke focus op inhoud”, sluit Jesse af.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden