Foto: BELGA

Postbodes Brussel en Wallonië plannen vrijdag staking

Een deel van het personeel van bpost dreigt vrijdag het werk neer te leggen. Het zwaartepunt van de acties wordt in Brussel en Wallonië verwacht.

De staking wordt georganiseerd door de christelijke vakbond ACV. De andere bonden bij bpost hebben voorlopig geen concrete stakingsplannen.

De vakbond voert actie tegen onder meer het personeelstekort. ‘De situatie is gespannen. De problemen zijn overal dezelfde, maar toch verwachten we dat de acties vooral in Brussel en Wallonië voelbaar zullen zijn’, zegt sectorverantwoordelijke Annick Boon van het ACV.

Ook geruchten over een nieuwe herstructurering zorgen voor spanningen onder het personeel.

Verbaasd

De andere bonden lijken voorlopig niet van plan om mee te staken. Jean-Pierre Nyns van ACOD reageert woensdag zelfs verbaasd op de stakingsaanzegging van de groene vakbond. ‘Er ligt momenteel geen enkel concreet dossier op tafel. Over de structurele problemen hebben we onlangs nog een aantal afspraken gemaakt. Die nu worden uitgerold. En tot nader order hebben we nooit gestaakt omwille van geruchten’, zegt hij.

Donderdag vindt bij bpost een paritair comité plaats. Het wordt afwachten of dit de staking alsnog kan afwenden of doen uitbreiden.

Bonus

Het ACV heeft gekozen om vrijdag actie te voeren, omdat die dag de jaarlijkse niet-recurrente bonus aan het personeel wordt uitgekeerd. ‘Die bonus van iets meer dan 900 euro daalt nu al enkele jaren, terwijl die van het management wél stijgt’, luidt het.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard