Foto: dpw

Gemeentebesturen Kraainem en Drogenbos blijven weigeren holebivlag te hijsen

De faciliteitengemeenten Drogenbos en Kraainem zullen op de internationale dag tegen homofobie waarschijnlijk opnieuw de enige Vlaamse gemeenten zijn waar geen regenboogvlag zal wapperen. De holebi- en transgenderkoepel Çavaria betreurt dat.

Op 17 mei, de internationale dag tegen homofobie, wordt in bijna alle Vlaamse gemeenten de regenboogvlag gehesen, het internationale symbool van de holebigemeenschap. Slechts twee gemeentebesturen weigeren dat pertinent, schrijft De Morgen. Het zijn de faciliteitengemeenten Kraainem en Drogenbos.

‘Ik heb helemaal niets tegen holebi’s, ik heb zelfs al homo’s getrouwd’, verdedigt de Kraainemse burgemeester Dorothée Terlinden-Cardon de Lichtbuer haar besluit in De Morgen. ‘Het ding is: als we het doen voor deze gemeenschap, dan moeten we het morgen ook doen voor de scouts en God weet wie nog.’

‘Kleine moeite’

‘Het is maar een kleine moeite om die vlag uit te hangen en zo aan iedereen te tonen dat de gemeente begaan is met het lot van holebi’s. Het is jammer dat die gemeenten die moeite niet willen doen op de dag tegen homofobie en transfobie’, zegt Jeroen Borghs, de woordvoerder van Çavaria.

Çavaria heeft niet meteen een verklaring waarom net die twee faciliteitengemeenten geen vlag willen uithangen. ‘Ze beroepen zich op het neutraliteitsprincipe, maar dat gaat ook op voor andere gemeenten’, aldus Borghs. ‘De vlag hoeft zelfs niet aan het gemeentehuis te hangen. Dat kan ook aan openbare gebouwen zoals de bibliotheek, ontmoetingscentra of OCMW-gebouwen.’

De koepelorganisatie heeft nog geen zicht op hoeveel gemeenten dit jaar de regenboogvlag zullen uithangen. Vorig jaar deden alle Vlaamse en Brusselse gemeenten mee, behalve - toen ook al - Drogenbos en Kraainem.

Bron: BELGA, De Morgen

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen