Foto: jvi

Partij kan verkiezingen onmogelijk verliezen ‘want momenteel hebben we hier nergens een zetel’

De afdelingen van Groen Gooik, Lennik, Pepingen en Roosdaal hebben op een gezamenlijk lanceringsmoment aan het Koetshuis in Strijtem hun lijsttrekkers bekendgemaakt. Dat er gekozen werd om dit niet apart, maar samen te doen als Groen Pajottenland is een bewuste strategie.

Groen zal in Gooik, Lennik, Pepingen en Roosdaal meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. In Pepingen en Roosdaal is dat zelfs voor de eerste keer ooit. Groen hoopt daarnaast ook nog in Bever, Galmaarden en Herne op te starten met een lijst, maar zoekt hiervoor nog vrijwilligers.

Alvast geen grote verrassingen in Gooik waar Alwin Loeckx de lijst zal trekken. Kirsten De Weerdt staat er op plaats twee. “Of we alleen of in kartel naar de kiezer trekken, is nog niet helemaal duidelijk”, aldus Alwin. “Er zijn nog gesprekken lopende.”

In Lennik is Hendrik Schoukens lijsttrekker. An Lovato en Freddy Kempeneer vervolledigen de top drie. Lijstduwer wordt Stefaan Jans, die vorige verkiezingen nog trekker was voor Groen Lennik. Toen nog in kartel met SP.A.

Groen Pepingen heeft Koen Van Cauter als lijsttrekker en in Roosdaal is dat Marc Devits.

Regionale thema’s

Dat de bekendmaking van de lijsttrekkers op een gezamenlijk lanceringsmoment gebeurde, is een bewuste strategie. “Als Groen Pajottenland kijken we verder dan de eigen kerktoren”, zegt Alwin Loeckx. “Heel wat van onze ideeën zijn niet alleen relevant voor één bepaalde gemeente, maar gelden voor de hele regio. Uiteraard zullen er per gemeente wel speerpuntthema’s zijn.”

In Roosdaal bijvoorbeeld gaat Groen resoluut voor een transparantere politiek. “In Roosdaal hebben we dringend behoefte aan zuurstof in de politiek”, zegt Marc Devits. “Er is ook veel te weinig langetermijnvisie op tal van vlakken zoals mobiliteit. Dit moet én kan absoluut anders.”

Positief verhaal

In Pepingen wil Koen Van Cauter de aandacht onder andere leggen op hernieuwbare energie. “Er ligt in onze gemeente nog geen énkel zonnepaneel op de daken van onze openbare gebouwen. We zitten bij de slechtste leerlingen van de klas.”

Groen wil de kiezer overtuigen met een positief verhaal. “Het is niet de bedoeling dat we de vuile was van anderen buiten hangen”, zegt Alwin Loeckx. “We willen de mensen overtuigen met ons eigen verhaal waarvan we overtuigd zijn dat het menselijker, eerlijker en gezonder is.”

Of er met dat verhaal veel stemmen gehaald zal worden, blijft de hamvraag. “Of het nu in de meerderheid, de oppositie of helemaal niet in de gemeenteraad is maar via participatiegroepen of actiecomités : onze stem zal sowieso zeker gehoord worden. Dat hebben we de afgelopen weken in verschillende projecten al bewezen”, zegt Hendrik Schoukens van Groen Lennik.

“Echt alles kan”, vult Freddy Kempeneer aan. “Aangezien we momenteel nergens een zetel hebben. Kunnen we eigenlijk niet verliezen.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen