Foto: AP

Starbucks sluit Amerikaanse koffiebars voor opleiding rond racisme

Koffieketen Starbucks sluit een namiddag al zijn winkels in de Verenigde Staten om zijn werknemers een opleiding te geven rond racisme. Dat doet het bedrijf na een incident in een van zijn koffiebars.

Bijna 175.000 werknemers zullen op 29 mei een opleiding moeten volgen rond racistische vooroordelen en discriminatie. Daarvoor sluit Starbucks in de namiddag meer dan 8.000 zaken in de VS. Zo'n 6.000 koffiebars met een licentie blijven wel open. Zij worden uitgebaat door de supermarkten of luchthavens waar ze gevestigd zijn. Maar ook die werknemers zullen volgens Starbucks opleidingsmateriaal krijgen.

De aanleiding is de arrestatie van twee zwarte mannen vorige week, die op een vriend aan het wachten waren in een Starbucks in Philadelphia. Het personeel belde de politie omdat de twee mannen niet meteen iets bestelden.

De opleidingsdag moet zulke incidenten voorkomen.

‘Hoewel dit niet alleen in Starbucks gebeurt, willen we ons inzetten om een deel van de oplossing te zijn’, zegt ceo Kevin Johnson. ‘Onze winkels sluiten voor een training rond raciale vooroordelen is slechts een stap in een proces dat inzet vraagt van alle niveaus van ons bedrijf.’

Volgens Starbucks is de manager die de politie belde niet meer aan de slag bij Starbucks. Ceo Johnson had maandag een ontmoeting met de twee mannen om zich te verontschuldigen.

Video

De twee zwarte mannen gingen vorige week donderdag de Starbucks binnen en vroegen om het toilet te gebruiken. Nadat een medewerker zei dat het toilet enkel voor betalende klanten is, gingen de twee in de zaak zitten zonder iets te bestellen. Daarop belde de winkelmanager de politie, en de twee werden gearresteerd. Er werd geen klacht tegen hen ingediend.

De video van de arrestatie wordt ondertussen uitgebreid gedeeld op het internet en zorgt voor veel verontwaardiging. In een filmpje van januari is ook al een Afro-Amerikaanse klant te zien die zegt dat hij niet dezelfde rechten kreeg om naar het toilet te gaan dan de blanke klanten.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard