Foto: AFP

OPCW bevestigt Britse bevindingen bij vergiftiging Skripals

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) schaart zich achter de Britse bevindingen over de vergiftiging van de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Toch wordt het gif niet bij naam genoemd in de samenvatting van het OPCW-rapport.

Dat schrijft de internationale organisatie donderdag in een verslag over het onderzoek naar stalen van het gif, dat ze op vraag van Groot-Brittannië heeft uitgevoerd. Het gebruikte chemische product had een erg hoge zuiverheidsgraad, klinkt het nog, maar de OPCW vermeldt de naam van het chemische product niet, noch van waar het gif afkomstig is.

Volgens de Britten werd het zenuwgas novitsjok gebruikt, dat zou zijn ontwikkeld door Sovjet-wetenschappers. Rusland ontkent nog steeds alle betrokkenheid bij de aanslag.

Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson toont het onderzoek van de OPCW aan ‘dat er geen twijfel kan bestaan over welk gif werd gebruikt en er geen andere verklaring kan zijn voor wie verantwoordelijk is’.

Op 18 april wordt een vergadering bijeengeroepen met de OPCW om ‘de volgende stap te bespreken’ na de publicatie van de bevindingen, aldus Johnson. ‘Het Kremlin moet antwoorden geven.’

De voormalige Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen in Salisbury, in het zuiden van Groot-Brittannië. Joelia mocht eerder deze week het ziekenhuis verlaten, haar vader nog niet.

Bron: Bloomberg, Belga
In het nieuws