Foto: REUTERS

Joelia Skripal weigert hulp van Russisch consulaat

Joelia Skripal wil geen consulaire bijstand van haar thuisland Rusland. Skripal, die begin maart samen met haar vader Sergej werd vergiftigd in het Britse stadje Salisbury, heeft dat aanbod geweigerd, meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Rusland wil al langer toegang tot de dochter van de voormalige Russische dubbelagent. 'Niemand spreekt voor mij of mijn vader, behalve wijzelf', benadrukt ze.

De Russische ambassade in Londen had Joelia Skripal consulaire bijstand aangeboden nu ze ontslagen is uit het ziekenhuis, licht een woordvoerder van het Britse buitenlandministerie toe. ‘We hebben dat aanbod aan haar overgemaakt. Ze is vrij om te beslissen of ze dat wil accepteren.’

Joelia zelf zegt in een mededeling dat ze ‘op de hoogte gesteld is van bepaalde contacten op de Russische ambassade die vriendelijk hun hulp hebben aangeboden’. ‘Op dit moment wil ik hun hulp niet gebruiken, maar als ik mij bedenk, dan weet ik hoe ze te contacteren.’

'Niemand spreekt voor mij'

De 33-jarige Joelia Skripal mocht het ziekenhuis in Salisbury dinsdag verlaten. Ze verbleef er sinds ze begin maart vergiftigd werd met het zenuwgif novitsjok. Haar vader, ex-dubbelspion Sergej Skripal (66), ligt nog in het ziekenhuis. Volgens Joelia is hij ‘nog steeds ernstig ziek’ en lijdt hij nog ‘onder de effecten van het zenuwgif dat tegen ons gebruikt is’.

Joelia heeft contact met vrienden en familie en voelt zich iedere dag wat beter. 'Maar ik ben nog niet sterk genoeg om een volledig interview aan de media te geven. Hopelijk komt dat op een dag. Tot die tijd wil ik benadrukken dat niemand voor mij of mijn vader spreekt, behalve wijzelf.' De boodschap geldt ook voor Joelia’s nicht Viktoria, die de toegang tot het Verenigd Koninkrijk werd ontzegd. 'Haar meningen en verklaringen zijn niet die van mij of mijn vader', stelt Joelia.

Diplomatieke crisis

Joelia woont eigenlijk in Rusland, maar was begin maart op bezoek bij haar vader. De dubbelspion werd in Rusland in 2006 tot dertien jaar cel veroordeeld voor het verkopen van staatsgeheimen aan de Britten. In 2010 maakte hij deel uit van een gevangenenwissel tussen Moskou, Londen en Washington. Sindsdien woont hij in Salisbury.

Volgens Londen zitten de Russen achter de vergiftiging, maar het Kremlin zelf ontkent met klem. De affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in de VS en Europa werden de deur gewezen, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Bron: Belga/AFP/BBC
In het nieuws