Foto: REUTERS

De man die al 14 jaar ‘sorry’ zegt

Facebookbaas Mark Zuckerberg wordt dinsdag op het matje geroepen bij de Amerikaanse Senaat. Het woord ‘sorry’ zal allicht enkele keren over de lippen gaan. De Washington Post toont aan dat dat niet voor het eerst is.

Dinsdagmiddag, onze tijd, moet Mark Zuckerberg aan een commissie van de Amerikaanse Senaat uitleggen hoe de gegevens van 87 miljoen mensen terechtkwamen bij Cambridge Analytica, dat ze zou hebben misbruikt voor politieke beïnvloeding. Woensdag moet hij dat nog eens overdoen voor het Huis van Afgevaardigden. Als zijn houding in lijn ligt met zijn verklaringen van de afgelopen dagen, zal hij vermoedelijk de verantwoordelijk op zich nemen en zich er ook nog eens voor verontschuldigen.

Dat deed hij in november 2003 voor het eerst, zo blijkt uit een tijdlijn van de Amerikaanse krant The Washington Post. ‘Dit was niet de bedoeling, sorry als ik iemand kwaad heb berokkend’, klonk het nadat hij ‘Facemash’ had ontwikkeld. een website waarop de foto’s van twee random studenten naast elkaar werden geplaatst en de gebruiker moest oordelen wie de knapste was. Al na enkele dagen ging de denigrerende website offline.

Zijn eerste officiële Facebookgerelateerde ‘sorry’ kwam er in 2006, na het introduceren van de News Feed op het sociale medium. ‘Deze hebben we nu eens echt verknoeid’, klonk het. Zijn laatste verontschuldiging voor het schandaal rond Cambridge Analytica dateert van eerder dit jaar, toen hij veranderingen bij Facebook aankondigde. ‘We maken momenteel te veel fouten. Het wordt een jaar van serieuze zelfverbetering.’

De volledige tijdlijn van verontschuldigingen vindt u terug op de website van The Washington Post.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden