Controleer of uw gegevens gestolen zijn op Facebook

Een dag later dan gepland is het nu toch mogelijk om te controleren of uw gegevens via Facebook terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn, in België zou het om 61.000 mensen gaan.

Facebook is maandagavond begonnen met het inlichten van gebruikers die betrokken zijn geraakt in het privacyschandaal, waarbij Cambridge Analytica via een persoonlijkheidstest gegevens heeft verzameld en doorgestuurd naar andere partijen.

Bij sommige gebruikers verschijnt er een melding bovenaan hun nieuwsfeed die hen de mogelijkheid geeft hun betrokkenheid te controleren. Maar het kan ook via onderstaande link.

Via deze link kom je te weten of je gegevens gelekt zijn.

In België waren er acht mensen die de malafide test 'This is your digital life' uitvoerden. Facebook liet al weten dat niet alle 61.000 getroffen Belgen per se terug te voeren zijn op die acht - ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden