Foto: AP

Russische ambassade in Londen feliciteert dochter Skripal met herstel

Joelia Skripal, de dochter van de vroegere Russische dubbelagent Sergej Skripal, heeft het ziekenhuis verlaten. De Russische ambassade in Londen feliciteert haar met het spoedig herstel.

Een dokter van het Salisbury District Hospital zei dinsdag dat de vrouw de instelling maandagavond laat mocht verlaten, nadat ze  ‘buitengewoon goed’ op haar behandeling had gereageerd. Haar vader herstelt langzamer, maar ook van hem wordt intussen verwacht dat hij ‘binnen afzienbare tijd’ het ziekenhuis mag verlaten.

Joelia Skripal is intussen overgebracht naar een geheime locatie. 'Ze zal binnenkort een persconferentie geven waarin zij om politiek asiel zal vragen', zegt haar nicht Viktoria Skripal aan het Russische persbureau Interfax. Of Joelia Skripal dat asiel in Groot-Brittannië of elders wil verkrijgen, is niet bekend. De in Moskou wonende nicht kon ook niet zeggen waar Joelia Skripal nu vertoeft. 'Niemand heeft haar gezien, niemand weet iets', zei ze.

Gifaanval

'We feliciteren Joelia Skripal met haar herstel', laat de Russische ambassade in Londen intussen weten. 'We hebben echter dringend bewijs nodig dat wat er op dit ogenblik met haar wordt gedaan, uit vrije wil gebeurt.'

Samen met haar vader werd ze op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in het Britse Salisbury. Al snel werd duidelijk dat de twee het slachtoffer waren van een gifaanval. De Britten schreven die aanval toe aan de Russen, maar dat wordt ontkend in Moskou.

De zaak leidde de afgelopen weken tot een diplomatieke crisis tussen Rusland en het Westen. Een aantal westerse landen zetten Russische diplomaten het land uit, Rusland antwoordde door hetzelfde te doen. Ook ons land zette één Russische diplomaat uit, waarop één Belgische diplomaat Rusland moest verlaten.

Bron: REUTERS, BELGA, NOS
In het nieuws