Foto: Facebook

Fraude met valse Facebookpagina 'Black Lives Matter'

Het was met bijna 700.000 volgers de grootste Facebookpagina voor de Amerikaanse protestbeweging ‘Black Lives Matter’. Nu blijkt dat de pagina vals was, en tienduizenden euro’s aan donaties vermoedelijk op de rekening van een Australiër belandden.

De pagina had bijna dubbel zoveel volgers als de officiële pagina van de burgerrechtenbeweging. Met inzamelacties werd de afgelopen twee jaar zeker 100.000 dollar opgehaald, zogezegd om zwarten in de Verenigde Staten te helpen en politiegeweld tegen te gaan. Ook allerlei merchandising, zoals T-shirts en koffiemokken, werd er verkocht.

Uit onderzoek van de Amerikaanse nieuwszender CNN blijkt nu dat die vele donaties Black Lives Matter nooit hebben bereikt. De pagina bleek gelinkt te zijn aan ene Ian Mackay, afgevaardigde bij de National Union of Workers, een Australische vakbond. De pagina stond boordevol verwijzingen naar externe websites die op naam stonden van de vakbondsman. Een van die sites was zelfs geregistreerd met het officiële e-mailadres van de National Union of Workers.

Mackay ontkent tegen CNN dat hij achter de oplichterij zit. ‘Ik heb ooit de domeinnaam van enkele websites gekocht, maar heb die daarna weer verkocht’, beweert hij. De nieuwszender meldt echter dat amper enkele uren na het interview met Mackay de Facebookpagina ‘plots’ offline was gehaald.

Pijnlijk

De affaire is niet alleen pijnlijk voor de National Union of Workers, maar ook – opnieuw – voor Facebook zelf. De socialenetwerksite was maanden geleden al door Patrisse Cullors, een van de oprichtsters van de Black Lives Matter-beweging, gecontacteerd met de vraag de pagina te verwijderen, omdat ze vermoedde dat er oplichters achter zaten. Facebook oordeelde toen dat het profiel de gebruiksvoorwaarden niet schond.

Pas nadat de kwestie in het nieuws kwam, schorste Facebook de beheerder van de pagina – een profiel onder een valse naam – en de pagina zelf. Het bedrijf heeft in de nasleep van het datalek rond Cambridge Analytica al wel aangekondigd dat het voortaan veel strikter zal toezien op de beheerders van pagina’s met grote aantallen volgers.

Intern onderzoek

De crowdfundingsacties die geassocieerd waren met de pagina werden al langer stopgezet. ‘We schrapten de account enkele maanden geleden, nadat donors hadden geklaagd’, zegt een woordvoerder van Donorbox, een van de platformen waarmee donaties werden opgehaald. ‘De inzamelingen hadden inderdaad niets te maken met de echte Black Lives Matter-beweging.’

De National Union of Workers is een onderzoek gestart en heeft Mackay voorlopig geschorst. Ook een andere afgevaardigde zou tijdelijk geschorst zijn. De vakbond ontkent zelf iets te maken te hebben met de zaak.

Bron: CNN, THE GUARDIAN
In het nieuws
Niet te missen