Foto: AP

Zo komt u te weten of uw gegevens door Facebook misbruikt zijn

Facebookgebruikers van wie de gegevens mogelijk terechtgekomen zijn bij dataonderzoeker Cambridge Analytica zullen maandag vanaf 18.00 uur op de hoogte gesteld worden via een melding bovenaan hun Facebook-feed. In totaal zouden 87 miljoen gebruikers getroffen zijn.

Getroffen Facebookgebruikers zullen vandaag een melding krijgen. Alle Facebookers zullen sowieso bovenaan hun nieuwsoverzicht een link te zien krijgen die hen helpt om te zien welke apps ze gebruiken en welke informatie ze delen met die apps. Gebruikers zullen apps die ze niet langer willen, kunnen verwijderen.

Cambridge Analytica verwierf mogelijk de gegevens van de Facebookers via een persoonlijkheidstest, Thisismydigitallife, die een aantal van de getroffen gebruikers ingevuld hebben. Daarna kreeg het bedrijf toegang tot hun gegevens én die van hun vrienden.

- Als uw gegevens misbruikt zijn:

De gebruikers wiens gegevens misbruikt zijn, zullen te lezen krijgen dat ‘we de website This is your digital life, waar een van je Facebook-vrienden ooit ingelogd heeft, verbannen hebben van Facebook. Dat doen we omdat de website sommige van jouw gegevens op Facebook misbruikt kan hebben door ze te delen met een bedrijf genaamd Cambridge Analytica.’

- Als uw gegevens niet misbruikt zijn:

Bij mensen die niet het slachtoffer geworden zijn van het privacyschandaal, zal ook een melding verschijnen. Daar zal staan dat ze door op de link te klikken meer inkijk krijgen in hun gegevens en hoeveel die gedeeld worden. ‘Je kan hier naar de sectie Apps en Websites, waar je op eender welk moment terecht kan om te bekijken via welke apps en websites je al ingelogd bent bij Facebook.’

Belgen

In België waren er acht mensen die de test uitvoerden. Facebook liet al weten dat de 61.000 getroffen Belgen niet per se allemaal terug te voeren zijn op die acht - ze kunnen ook bevriend geweest zijn met mensen in het buitenland die de test gedaan hebben.

De Belgische Privacycommissie werkt mee aan een Europees onderzoek naar de zaak. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer liet al weten dat getroffen Belgen op de hoogte gebracht zullen worden als daar meer informatie uit komt.

Wijzigingen

In een bericht op de eigen website lijstte Facebook vorige week al negen veranderingen op die al doorgevoerd werden. “We verwachten dat we de komende maanden nog meer wijzgingen zullen doen”, klinkt het.

De gegevens van Facebookgebruikers zouden gediend hebben om onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 te sturen. De Europese Commissie meldde vrijdag, op basis van info van de sociaalnetwerksite, dat onder hen 2,7 miljoen Europeanen zijn. In België zou het om 61.000 mensen gaan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden