Foto: REUTERS

Facebook schorst bedrijf dat verdacht wordt van sleutelrol bij Brexit

De sociaalnetwerksite Facebook heeft het data-analysebedrijf AggregateIQ van zijn platform geschorst. Die onderneming wordt ervan verdacht een zeer belangrijke rol te hebben gespeeld bij het Brexit-referendum.

Volgens een woordvoerder van Facebook wordt AggregateIQ geschorst wegens mogelijke banden met Cambridge Analytica, de dataonderzoeker die zonder toestemming privégegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers zou hebben aangewend voor politieke doeleinden. De link tussen de ondernemingen verliep via SCL, de moedermaatschappij van Cambridge Analytica.

Beide bedrijven hebben volgens klokkenluider Christopher Wylie, een gewezen werknemer van Cambridge Analytica, samengewerkt in de aanloop naar de Brexitstemming. Op de vraag of er de Brexit zou hebben plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk zonder Cambridge Analytica antwoordde Wylie het volgende:

‘Absoluut niet. De twee campagneteams die voor de Brexit pleitten, werden ondersteund door twee databedrijven, Cambridge Analytica en AggregateIQ. Op papier zijn zij gescheiden, maar in de praktijk is er geen project waar AggregateIQ zelfstandig werkt.’

De voorstanders van een Britse uittreding zouden miljoenen ponden aan AggregateIQ hebben gegeven. Op die manier konden ze ook het uitgavenplafond voor de campagne hebben omzeild.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden