Foto: BELGA

Flahaut over vervanging F-16’s: ‘Er moeten koppen rollen’

André Flahaut, oud-minister van Defensie en tegenwoordig bevoegd voor Begroting in de Franse gemeenschap, vindt dat er ‘koppen moeten rollen’ in het F-16-dossier. Dat zei hij vrijdagochtend op de RTBF-radio. ‘Er zijn zware fouten begaan.’

Flahaut doelde dan vooral op de legertop. Een aantal hoge functionarissen bij de luchtmacht hadden schijnbaar weet van een studie van F-16-producent Lockheed Martin, waarin stond dat de toestellen eigenlijk nog wel even door kunnen, maar zou die hebben achtergehouden voor minister Steven Vandeput (N-VA). De legertop zou belust zijn geweest op de nieuwe F-35 om de oudere toestellen te vervangen.

Volgens de gewezen minister van Defensie is het vervangingsdossier nu sowieso verdronken. ‘Er moeten koppen rollen bij het leger, en er moeten klachten worden ingediend bij justitie’, zei hij vrijdagochtend. De mensen moeten vervangen worden, nieuwe ploegen gevormd, en daarna kunnen de dossiers worden hernomen mét aandacht voor de nieuwe elementen die intussen op tafel liggen, vindt de minister.

Hij vindt het voorstel van het Franse Dassault om samen met ons land een soort Europees partnerschap op poten te zetten, ‘zeker interessanter dan een economische en commerciële operatie zoals de F-35 of de Eurofighter’, vindt de PS’er.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden