Foto: IMAGEGLOBE

‘Ethische hacker’ zet Belgische wachtwoorden toch online

De Nederlandse ‘ethische hacker’ D0gberry heeft dan toch een database online gezet met Belgische wachtwoorden en e-mailadressen. Het gaat voornamelijk om gegevens die buit werden gemaakt bij oude ‘hacks’, maar toch kan het geen kwaad uw wachtwoorden te veranderen.

De Nederlandse computerprogrammeur D0gberry heeft de Belgische logingegevens die hij verzamelde, dan toch online gezet. Nadat de ‘ethische hacker’ een Nederlandse database vorige week vrijdag nog snel offline had gehaald uit bezorgdheid voor mogelijke juridische gevolgen, liet hij al weten dat die ook login-gegevens van ‘meer dan een miljoen’ Belgische accounts bevatte.

De meeste gegevens in de database zijn buitgemaakt bij eerdere datalekken, zoals die bij LinkedIn en Dropbox. Die bedrijven riepen hun gebruikers na het vaststellen van die ‘hacks’ al op om hun wachtwoorden aan te passen, maar dat gebeurde niet altijd.

In de zoekmachine zijn enkel het begin van de e-mailadressen en de eerste twee tekens van de wachtwoorden zichtbaar. Die zouden mensen met slechte bedoelingen eventueel wel op het spoor kunnen zetten naar bijvoorbeeld een voornaam van een familielid die gebruikt wordt in een wachtwoord.

Mensen die in de database voorkomen en nog steeds hetzelfde wachtwoord gebruiken, kunnen dat dus best aanpassen. Ook als dat niet het geval is, kan het geen kwaad om een ander wachtwoord te kiezen. D0gberry - die mensen naar eigen zeggen wil sensibiliseren met deze actie - raadt niet onterecht aan willekeurige wachtwoorden te gebruiken (geen namen van familieleden of huisdieren dus), voor elk account een verschillend wachtwoord te nemen en dat minstens één keer per jaar aan te passen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden