Foto: AP

Facebook scant al uw privéberichten in Messenger

Facebook scant alle teksten en beelden die u naar uw contacten stuurt in Messenger, om zeker te zijn dat ze voldoen aan de regels die het sociale netwerk hanteert. Voldoen ze daar niet aan, dan worden ze geblokkeerd.

Facebook bevestigt zelf dat het alle privéberichten van zijn gebruikers scant, nadat een interview met topman Mark Zuckerberg deze week vragen had opgeroepen over de privacy op het Messenger-forum.

Zuckerberg had in een interview met de Amerikaanse nieuwssite Vox toegegeven dat Facebook mensen had gedetecteerd die via de Messenger-app sensationele beelden verstuurden over etnische zuiveringen in Myanmar. ‘In zo’n geval detecteert ons systeem wat er gaande is en verhinderen we dat die boodschappen worden verstuurd’, zei de topman in het interview.

Vertrouwelijke data

Die verklaring leidde tot onrust op Twitter. Gebruikers vroegen zich af of Facebook echt alle boodschappen van Messenger leest. Het bedrijf bevestigt nu dat de conversaties privé blijven, maar dat ze wel ‘gescand’ worden via automatische systemen, om misbruik te voorkomen.

Facebook lag na het schandaal rond Cambridge Analytica, dat misbruik zou hebben gemaakt van data van miljoenen Facebook-gebruikers om de verkiezing van president Donald Trump te beïnvloeden, al onder vuur over de manier waarop het omgaat met de vertrouwelijke data van zijn gebruikers.

Het sociale netwerk probeert nu het vertrouwen te herwinnen, onder meer door de privacy-instellingen te herschikken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden