Foto: Photo News

VN-baas Guterres waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog

VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwt voor een ‘soort nieuwe Koude Oorlog’ nu de relaties tussen het Westen en Rusland om de affaire-Skripal onder het vriespunt zijn gezakt.

Guterres reageerde donderdag met grote bezorgdheid op de vergeldingsmaatregelen van het Kremlin voor de uitwijzing van tientallen Russische diplomaten uit westerse landen.

Meer dan 25 landen, waaronder de Verenigde Staten en verschillende EU-leden, hebben de afgelopen week zo’n 140 Russische diplomaten het land uitgezet. Ze deden dat als steunbetuiging voor Groot-Brittannië, waar begin maart de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd werden met het zenuwgif novitsjok.

Het Kremlin slaat nu even hard terug. Rusland wijst zestig Amerikaanse diplomaten de deur en sluit het Amerikaanse consulaat in Sint-Petersburg. Andere betrokken lidstaten, waaronder België, mogen zich aan gelijkaardige acties verwachten.

Rode telefoon

VN-baas Guterres is ongerust, zei hij donderdag. De situatie is ‘in veel opzichten gelijk aan wat we tijdens de Koude Oorlog beleefd hebben’. Er zijn volgens hem communicatiemiddelen nodig om een escalatie te vermijden, zeker als de spanningen nog zouden toenemen.

‘Die communicatiemiddelen bestonden ooit, maar werden afgebouwd, omdat we dachten dat de Koude Oorlog voorbij was’, zei Guterres, maar dat was volgens hem dus onterecht.

Tussen het einde van de Tweede Wereldoorlog en de val van de Berlijnse muur in 1989 gebruikten de Verenigde Staten en Rusland een ‘rode telefoon’, een soort hotline waarover de presidenten van beide landen elkaar snel konden spreken.

Bron: BELGA